latinica  ћирилица
11/07/2019 |  14:48 ⇒ 14:48 | Autor: SRNA

Sporazum sa Јužnom Amerikom nije realan jer ugrožava cijelu Evropu

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić ocijenio je danas da potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini između EU i bloka zemalja Јužne Amerike nije realno jer to predstavlja potencijalni problem i opasnost, ne za poljoprivrednu proizvodnju u Srpskoj i BiH, nego Evrope u cjelini.
Banjaluka - Boris Pašalić - Foto: SRNA
Banjaluka - Boris PašalićFoto: SRNA

On je istakao da je to još u fazi inicijative i da je potrebno da sve zemlje EU ratifikuju taj sporazum da bi bio potpisan.

Pašalić je podsjetio da su zemlje Јužne Amerika, prije svega, Brazil i Argentina davno uputile inicijativu, te da se Evropska komisija od tada bavi tim pitanjem i sada postoji stav da je potrebno potpisati taj sporazum.

- On može da ugrozi evropsku poljoprivredu i mnogo više od nas su zabrinute evropske zemlje, a posebno velike poljoprivredne zemlje kao što su Francuska ili Njemačka jer se može očekivati velike količine kvalitetnih proizvoda po nižoj cijeni iz Јužne Amerike. Ali, za sada to nije nešto što se može brzo desiti - rekao je Pašalić novinarima u Banjaluci.

On je istakao da je za očekivati da Francuska ne podrži taj sporazum jer bi time bila ugrožena njihova proizvodnja.

- Smatramo da potpisivanje tog sporazuma nije realno zbog reakcije Francuske i Njemačke - naglasio je Pašalić.

Govoreći o mjerama koje domaće vlasti preduzimaju za zaštitu domaće proizvodnje, Pašalić je podsjetio da je za spoljnotrgovinsko poslovanje nadležno Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara, ali da se Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i te kako bavi time.

- Imamo zakon koji može da ograniči uvoz nekih proizvoda kada on ugrožava naše proizvođače. Ti mahanizmi nažalost nisu nikada iskorišteni. Moramo pokazati više odlučnosti kada je potrebno zaštiti naše proizvođače i da prvo gledamo njihove interese, a tek odna reakciju Evropske komisije ili nekih članica CEFTA - rekao je Pašalić.

On je dodao da postoji zakonsko uporište da, na primjer, budu uvedene dodatne takse na uvoz pšenice uz vrijeme kada kod nas traje njena žetva.