latinica  ћирилица
11/07/2019 |  15:27 | Autor: SRNA

Župljanin: Potvrđena upozorenja da su opasni ljudi među migrantima

Posljednja akcija sarajevske policije pokazala je da su bila utemeljena upozorenja iz Republike Srpske da među migantima koji ulaze u BiH ima veliki broj lica koja mogu predstavljati bezbjednosnu prijetnju i da od njih prijeti realna opasnost, smatra dekan Fakulteta za bezbjednost u Banjaluci Slobodan Župljanin.
Slobodan Župljanin - Foto: RTRS
Slobodan ŽupljaninFoto: RTRS

- Ta naša upozorenja bila su zasnovana na saznanjima da su neka od tih lica učestvovala u borbenim aktivnostima i terorističkim akcijama u redovima "Islamske države" - rekao je Župljanin Srni.

On je podsjetio da su predstavnici vlasti na nivou BiH, koji ima najviše nadležnosti za migrante i migrantsku krizu, zabijali glavu u pijesak i govorili da je situacija pod kontrolom i da nema razloga za veliku brigu.

- Vidimo da je sve to bila neistina, odnosno da je broj migranata iz dana u dan, iz mjeseca u mjesec, povećavan i da će se sasvim sigurno u toku godine još povećavati. Konačno su vlasti u Sarajevu javno priznale da među migrantima koji ulaze u BiH ima veoma problematičnih lica, pa su se u posljednjoj akciji izdvojila tri migranta koja su bezbjednosno interesantna za nadležne službe - upozorio je Župljanin.

On je ocijenio da je među migrantima mnogo veći broj bezbjednosno interesantnih lica koja mogu biti potencijalna opasnost za BiH i pozvao nadležne organe da preduzmu mjere kako građani ne bi došli u opasnost i zajedno sa svojom imovinom bili izloženi napadima migranata koji dolaze iz kriminalnog miljea i oblasti u kojima su djelovali kao teroristi.

- Za očekivati je da će biti otkriven veći broj takvih lica koja su interesantna sa aspekta bezbjednosti i da će nadležne vlasti prema njima preduzeti mjere propisane zakonom. Vlasti konačno moraju to da shvate i da počnu da preduzimaju mjere iz svoje nadležnosti - rekao je Župljanin, podsjetivši da su migranti nezakonito ušli u BiH i da su time njihov boravak i aktivnosti nezakoniti.

U akciji pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo pronađena su 132 migranta, od kojih je najveći broj prebačen u prihvatne centre Ušivak kod Hadžića i Delijaš kod Trnova, a tri lica, koja predstavljaju bezbjednosnu prijetinju, u Imigracioni centar u Istočnom Sarajevu.