latinica  ћирилица
11/07/2019 |  16:43 ⇒ 16:45 | Autor: RTRS

Nastavlja se praksa mijenjanja iskaza u korist optuženih za zločin nad Srbima

Nastavlja se praksa drastičnog mijenjanja iskaza u korist optuženih za zločin nad srpskim civilima u ilijaškom selu Čemerno, juna 1992. godine. U nastavku suđenja 12-orici komandanata i pripadnika Teritorijalne odbrane i policije tzv. republike BiH, svjedok Halid Spahić odbacio je mjere zaštite i potpuno promijenio iskaz u odnosu na onaj koji je dao u istražnom postpuku.
Suđenje za zločine na Čemernu, arhiv - Foto: Screenshot
Suđenje za zločine na Čemernu, arhivFoto: Screenshot

Kao i prije mjesec i po Ahmed Spahić, tako je danas i Halid Spahić, ranije zaštićeni svjedok D, odlučio da odbaci mjere zaštite. S njihovim ukidanjem, naprasno je dobio i potpunu amneziju. Istrajavajući da je bio pripadnik rezervnog sastava policije, a ne čete Teritorijalne odbrane sela Korita, kao što je navedeno u istražnom iskazu, Spahić je negirao saznanja o četi, a na imena, takođe ranije navedena u izjavi, uglavnom odgovarao sa “"ne mogu se sjetiti".

- Interesuje me april, maj i juni 1992. godine, jeste li bili vojno angažovani i gdje? - upiao je tužilac Vladimir Simović.

Svjedok je odgovorio da nije bio vojno angažovan, te da je bio u rezervnom sastavu policije.

Međutim, tužilac navodi da je svjedok odjednom promijenio iskaz.

- Niste bili, evo u izjavi na strani tri, u izjavi što smo maloprije naveli navodim: "Јa sam od samog formiranja TO BiH za područje Ilijaša bio pripadnik iste u svom mjestu prebivališt" - istako je tužilac, te upitao svjedoka da li je bio pripadnik TO BiH od samog formiranja.

Svjedok je odgovorio samo sa "ne".

Tvrdio je Spahić da je patrolirao u seoskoj straži sa Ekremom Bešlijom, a negirao navode iz ranijeg iskaza da ih je uoči napada na Čemerno pozvao komandant Mirsad Bešlija i da je bilo postrojavanje sa vojnicima iz Kaknja i Breze. Danas priča da je išao dobrovoljno, nakon što mu je izvjesni Mazalo rekao da idu uništiti haubice. I dok se svjedok nije mogao sjetiti šta je bio, pa čak ni imena jarana Mazala koji ih je, kaže, raspoređivao tokom pohoda na Čemerno, niti naređenja, niti kote Dernek, sjetio se da je te noći bila magla i kiša. Uz tvrdnju da je sa još četvoricom držao odstupnicu, još jednom je negirao ranije navode.

- Kad smo sišli do polovine padine, jedan dio je otišao desno u pravcu prve kuće Trifkovića, mislim da je bila vlasništvo Đorđa Trifkovića. Sa zadatkom da se isti likvidira, čim se pojavi - navodi se u istražnom iskazu Halida Spahića.

Iako je u ranijoj izjavi tvrdio da je ranjen u lijevu ruku u blizini jedne štale, Spahić je danas negirao da je vidio štalu i objekte kako gore u Čemernu. Nakon ispitivanja, tužilac Vladimir Simović uložio je prigovor na drastične izmjene iskaza, za koji je Spahić rekao da ne zna kome ga je dao i da ga nije pročitao, ali jeste potpisao.

- Potpisao sam pet ili šest primjeraka i odmah sam otišao. Niti sam pogledao ni šta je, ništa - izjavio je Spahić.

Odbrana je tokom današnjeg ročišta uložila niz, uglavnom odbijenih prigovora, tvrdeći da je istraga vođena neprofesionalno. Priliku da unakrsno ispitaju ovog svjedoka imaće 18. jula, za kada je zakazan nastavak suđenja. Podsjećamo, u napadu na selo Čemerno 10. juna 1992. godine zvjerski su ubijena 32 srpska civila, a selo potpuno spaljeno i do danas ostalo pusto.