X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
11/07/2019 |  17:00 ⇒ 17:08 | Izvor: SRNA

Biokšić: Stečaj trenutno nije opcija

Stečaj u Aluminiju, u kojem je pokrenuta procedura gašenja proizvodnje, trenutno nije opcija, jer bi on značio definitivni kraj za ovo preduzeće, zaključak je predstavnika Sindikata Aluminija nakon sastanka sa predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem u Mostaru.
Aluminij Mostar (Foto: radiosarajevo.ba) -
Aluminij Mostar (Foto: radiosarajevo.ba)

Na sastanku sa Čovićem radnici su dobili obećanja da će im biti isplaćeno sve što im se duguje, odnosno doprinosi za nekih 20 mjeseci bez obzira na to ide li neko u penziju ili ne.

Dobili su obećanje i da će se pokušati pokrenuti proizvodnja, ako to bude moguće.

Na pitanje novinara kako Čović može pomoći i kako on može reći da neće biti stečaja, predsjednik Sindikata Romeo Biokšić je rekao da je i ranije bilo obećanja, ali da će vidjeti šta će biti sa ovim sada.

- Pokušaće se iznaći modus da se ne otvara postupak stečaja. Hoće li se rješenje iznaći vidjećemo - naveo je Biokšić, dodajući da je Čović rekao da će u što kraćem roku uraditi sve što je u njegovoj moći.

Pero Bebek iz Sindikata kaže da su na sastanku dobili i obećanja da će se otvoriti pregovori sa bankama u vezi sa zaduženjima radnika koja su ogromna.

Prema informacijama koje su se danas mogle čuti, radnici Aluminija imaju zaduženje od oko 14,5 miliona KM koje neće moći vraćati ako završe na zavodima za zapošljavanje.

Nakon HDZ-a, nastavljaju se razgovori sa predstavnicima Uprave, Nadzornog odbora i dioničara u zgradi Aluminija gdje će biti i predstavnici Sindikata i Čović.

Na sastanku će biti riječi i o tome koliko novca je potrebno za ponovno pokretanje proizvodnje i da li je to uopšte moguće.

Ispred Centrale HDZ-a BiH došlo je i do naguravanja između radnika Aluminija, a nekolicina ih je pokušala napasti direktora kompanije Dražena Pandžu.

Nekoliko stotina građana Mostara okupilo se danas ispred zgrade centrale HDZ-a BiH u znak podrške protestima radnika preduzeća Aluminij.

Okupljeni građani uzvikivali su "Lopovi, lopovi!" i plastičnim bocama gađali Čovićev auto, a zbog sukoba sa policijom ima i uhapšenih.

Aluminiju je juče tačno u ponoć isključena električna energija.

Radnici Aluminija trenutno su na plaćenom godišnjem odmoru i biće im isplaćena još jedna plata, a bilo je riječi da će nakon toga biti pokrenut stečajni postupak.

Aluminij zapošljava 900 radnika, a za ovu kompaniju direktno je vezan i veliki broj firmi koje sarađuju s njima, među kojima je Luka Ploče.

Hrvatska Vlada je suvlasnik 12 odsto preduzeća, a najveći akcionar je Vlada Federacije BiH sa udjelom od 44 procenta, dok su mali akcionari radnici, takođe, suvlasnici 44 odsto.

Ukupna dugovanja ove kompanije iznose oko 400 miliona KM, od čega se više od polovine odnosi na potrošenu električnu energiju.