latinica  ћирилица
11/07/2019 |  17:07 ⇒ 17:07 | Autor: B92

Iz ABA lige tvrde: Imaćemo sigurno mjesto u Evroligi

Čelnici košarkaške ABA lige naveli su da će šampion tog takmičenja sigurno imati predstavnika u Evroligi u naredne dvije sezone.
Trofej ABA Superkupa (Foto: Igokea/Nenad Vuruna) -
Trofej ABA Superkupa (Foto: Igokea/Nenad Vuruna)

Iz ABA lige su ovo izjavili uprkos promjeni načina kvalifikovanja, koju su čelnici Evrolige danas objavili nakon sastanka akcionara.

- U naredne dvije godine šampion ABA lige će imati sigurno mjesto Evroligi. Evroliga je uvela niz novina i između ostalog promijenila sistem raspodjele mjesta, po kome više ne postoji direktan plasman iz domaćih liga. Ipak, i u novom sistemu, ABA liga je dobila čvrste garancije da će i kroz sistem raspodjele tri vajld karte imati sigurno mjesto u Evroligi - izjavio je potpredsjednik ABA lige Domagoj Čavlović poslije sastanka Evrolige u Minhenu.

- Na nama je sada zadatak da zajedničkim radom ABA ligu podignemo na još viši nivo, opravdamo povjerenje i izborimo se za još bolji status naših klubova - dodao je Čavlović.

Evroliga je promijenila sistem kvalifikovanja za to takmičenje od sezone 2020/21. i po tome šampion ABA i najbolje plasirani timovi iz Španije, Njemačke i VTB lige više neće ostvariti rezultatima u svojim takmičenjima plasman.

Evroligu će od sezone 2020/21. i dalje činiti 18 klubova. Među njima će biti 11 nosilaca A licenci, Bajern Minhen i Asvel, finalisti Evrokupa, kao i tri tima koji će dobiti posebne pozivnice.