latinica  ћирилица
11/07/2019 |  17:43 ⇒ 20:14 | Autor: RTRS

Burno u Tesliću: Načelnik bez podrške za kreditna zaduženja

Nema kredita, nema ni kapitalnih investicija, poručuje načelnik Teslića Milan Miličević. Odgovornost za to pripisuje skupštinskoj većini predvođenoj SNSD-om, koja je odbila da podrži kreditno zaduženje, tvrdeći da novac, umjesto za projekte, načelnik želi da iskoristi za pokriće milionskog gubitka i spriječi bankrot opštine.

Detalji su izneseni na odvojenim konferencijama za novinare, a načelnikova je počela burno.

- Hoćeš li izaći ti ili mi - s vrata pres sale načelnik Teslića Milan Miličević obratio se potpredsjedniku SO Predragu Markočeviću, jer mu je zasmetalo njegovo prisustvo, pa je konferencija zamalo preseljena u drugu kancelariju.

- Ukoliko Markočević želi da se obrati javnosti, slobodno može zakazati pres konferenciju na kojoj će da kaže sve što želi. To je jedna stvar, a druga je da je potpredsjednik Skupštine nezakonito izabran - rekao je Miličević.

Na ove načelnikove riječi reagovao je Markočević:

- Vidjeli ste da me je načelnik odstranio sa sjednice, govoreći da, ako sam ja u toj prostoriji on neće biti i da će vas pozvati u svoju kancelariju, što mi je neprihvatljivo. Ne vidim razloga zašto neko ne bi mogao prisustvovati - izjavio je Markočević.

Bez kreditnog zaduženja opština Teslić ne može realizovati neke od kapitalnih projekata, požalili su se u opštinskoj upravi. Izostala je podrška skupštinske većine predvođene SNSD-om, iz kojeg poručuju da je opština pred bankrotom i da kreditno zaduženje nije rješenje. Umjesto kredita, predlažu povlačenje novca za projekte koji se finansiraju iz republičkih institucija i preduzeća.

- Odlukom SNSD-ove skupštinske većine nijedan od ovih krupnih kapitalnih projekata neće moći biti realizovan u narednom periodu, barem dok se oni pitaju, a nadam se da se neće dugo pitati - naglasio je načelnik.

Mišo Stojanović, predsjednik Kluba odbornika SNSD-a, ističe da oni nisu odbili nijedan projekat već da su samo odbili da se opština, odnosno građani opštine Teslić, zaduže za 6,5 miliona KM.

U zakonodavnoj vlasti ne vjeruju u namjere da će sredstva biti utrošena za izgradnju vodovodne mreže u Čečavi, regulisanje korita Usore i rekonstrukciju gradskog mosta. Kažu da kreditom žele da pokriju milionski gubitak u budžetu i tekuće obaveze kako bi se izbjegao bankrot.

- Imamo problema, to je evidentno, a da li je opština pred bankrotom? Vjerovatno, ali sve je to dobro dok ne bude bilo nekih većih tužbi da se blokira račun opštine - rekao je Miroljub Letić, predsjednik SO Teslić (PDP).

Skoro 12 časova odbornici su juče zasjedali i postigli rekord u svom sazivu. Načelnik je sjednicu napustio zbog prisustva predsjednika teslićkog SNSD-a Dragana Bogdanića. Miličevićevi politički protivnici kažu da je sve inscenirano s ciljem što većeg otklona od SNSD-a, uoči posjete stranačkog šefa Mirka Šarovića.