latinica  ћирилица
11/07/2019 |  18:12 ⇒ 18:12 | Autor: SRNA

Mitropolit Amfilohije: Čuvati jedinstvo pomjesnih crkava

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i ambasador Rusije u Crnoj Gori Sergej N. Gricaj danas su tokom razgovora na Cetinju razmotrili situaciju u pravoslavnom svijetu, a izraženo je mišljenje da je u sadašnjem složenom vremenu potrebno više nego ikada ranije čuvati jedinstvo svih pomjesnih pravoslavnih crkava.
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije - Foto: SRNA
Mitropolit crnogorsko-primorski AmfilohijeFoto: SRNA

Sagovornici su posebno razmotrili temu tekućeg stanja odnosa dvije sestrinske crkve - Ruske pravoslavne crkve i Srpske pravoslavne crkve i istakli da su kroz istoriju za njih bili karakteristični jedinstvo, saradnja, ljubav i uzajamno razumijevanje, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

Pri tome, bez rukopoloženja mitropolita crnogorskih od Sinoda Ruske Crkve u toku 19. vijeka Mitropolija ne bi mogla postojati, a preko nje ni nezavisna Crna Gora, ističe se u saopštenju.

Ambasador Gricaj je tokom oproštajne posjete iskoristio priliku da mitropolitu Amfilohiju čestita veliki jubilej - 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, kao i 800 godina njenih eparhija u Crnoj Gori, poželio mu dobro zdravlje i mnogo godina arhijerejskog služenja na dobrobit naroda Crne Gore, naveli su iz Mitropolije.