latinica  ћирилица
11/07/2019 |  19:35 | Autor: SRNA

Situacija na Halkidikiju se stabilizuje, djevojčica iz Srbije se oporavlja

Situacija poslije nevremena na sjeveru Grčke polako se stabilizuje, a otac djevojčice iz Srbije koja je povrijeđena potvrdio je Konzulatu Srbije u Solunu da je ona dobro.
Halkidiki-nevrijeme (Foto: Twitter/@ekathimerini) -
Halkidiki-nevrijeme (Foto: Twitter/@ekathimerini)

U sinoćnjem nevremenu koje je zahvatilo poluostrvo Halkidiki i ljetovališta na Kasandri i Sitoniji poginulo je sedam stranih državljana, a više od 120 ljudi je povrijeđeno.

Šestoro srpskih turista je povrijeđeno, a jedna djevojčica iz Srbije je zadržana u solunskoj bolnici.

RTS prenosi da u turističkim agencijama navode da građani Srbije koji se nalaze na Halkidikiju nisu tražili da prekinu ljetovanje i da se vrate kući, a za sada nema ni otkazivanja aranžmana.

Konzul Srbije u Solunu Dragana Glišić rekla je da u Konzulatu imaju potvrdu da se djevojčica koja je povrijeđena nalazi u bolnici u Solunu sa roditeljima.

- Njen otac se javio Konzulatu i rekao da je zdrastveno stanje njegove ćerke dobro i da će oni čim bude puštena iz bolnice napustiti Grčku i vratiti se u zemlju - rekla je Glišićeva.

Grčko Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je u zdravstvenom centru u Nea Mudanji pregledano 120 osoba, od kojih je devet hospitalizovano u bolnici Papanikolau u Solunu, gdje se jedna žena nalazi na intenzivnoj njezi.

U bolnicu Poligiros na Halkidikiju smješteno je 12 osoba, a petoro djece u Genimatasu sa lakšim povredama.

Sve bolnice i zdravstveni centri na sjeveru Grčke stavljeni su u stanje pripravnosti, prenijela je grčka agencija ANA.

Osim telefonskim putem, koje su u pojedinim mjestima još u prekidu, turističke agencije koje su u stalnom kontaktu sa svojim turističkim mjestima u kojima se nalaze turisti iz Srbije, okačile su obavještenja za rodbinu putnika koji se nalaze na Halkidikiju.

Prema posljednjim informacijama, situacija na Sitoniji se polako stabilizuje, stiže voda, struja, a uspostavljaju se i telefonske veze i internet.

Na Kasandri je situacija kritičnija s obzirom da ni turističke agencije ne mogu da uspostave veze sa svojim vodičima u pojedinim mjestima s obzirom da još nema struje, a telefoni su se ispraznili. Očekuje se da se i na Kasandri situacija stabilizuje do jutarnjih sati.

Novinarka RTS-a koja boravi u Toroniju na Sitoniji kaže da u tom mjestu i Neos Marmarosu struje nema već 24 sata.

Prema njenim riječima, oluja praćena jakom kišom i grmljavinom nosila je sve pred sobom, a voda je navirala i u apartmane.

Grčki predsjednik Prokopios Pavlopulos i premijer Kirjakos Micotakis izrazili su najdublje saučešće porodicama žrtava snažnog nevremena na poluostrvu Halkidiki i poželjeli su brz oporavak povrijeđenima.

- Vlada će učiniti sve što može da riješi probleme nastale zbog oluje na Halkidikiju - naveo je Micotakis, prenijela je ANA.