X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
12/07/2019 |  08:08 ⇒ 08:15 | Izvor: TANЈUG

U potopljeni Nju Orleans stiže "Beri"; Upaljeni svi alarmi (FOTO/VIDEO)

Tropska oluja koja se formirala nad Meksičkim zalivom mogla bi da preraste u uragan i udari na Nju Orleans koji je već poplavljen.
Uragan  (Foto: NOAA) -
Uragan (Foto: NOAA)

Meteorolozi kažu da bi oluja mogla da preraste u uragan do kraja dana, a prosječna jačina vjetra je oko 55 kilometara na sat.

Kako je javio Glas Amerike, prema prognozama će u petak i subotu na potezu zapadnog Teksasa i Luizijane pasti između 25 i 50 centimetara kiše.

Tropska oluja, za koju se očekuje da postane uragan nazvan "Beri", mogla bi da udari zapadno od Nju Orleansa na rijeci Misisipi.

Sistem nasipa u tom gradu se nalazi pred najvećom probom poslije uragana "Katrina", a vjeruje se da reka Misisipi dostići svoj najviši nivo za skoro 70 godina - šest metara.

Nju Orleans je već pod vodom zbog obilne kiše, do 23 centimetra, koja je padala prethodnih dana. Poplavljena je i istorijska Francuska četvrt.

Teksas je podigao stepen upozorenja i priprema centar za vanredne situacije.

- Želimo da obezbijedimo da država Teksas radi sve što može da se pripremi za oluju - rekao je guverner Teksasa Greg Abot.

Preventivno je zatvorena trećina postrojenja za preradu sirove nafte u Meksičkom zalivu, a naftne platofme su evakuisane.