latinica  ћирилица
12/07/2019 |  10:39 ⇒ 10:54 | Autor: SRNA

Ejubović: Poboljšati uslove života u centru "Ušivak"

Načelnik opštine Hadžići Hamdo Ejubović izjavio je da će insistirati da viši nivoi vlasti preduzmu korake s ciljem poboljšanja uslova života u Centru za migrante "Ušivak", jer je od njegovog osnivanja kroz Hadžiće prošlo više od 6.000 migranata, ali i okolnog stanovništva, te da će ako izostanu mjere biti preduzeti neki radikalniji koraci.
Migranti - Foto: RTRS
MigrantiFoto: RTRS

Iz ove opštine je saopšteno da gotovo svakodnevno nove grupe dolaze, pa u nedostatku smještajnih kapaciteta spavaju na otvoreno, te je Ejubović juče posjetio "Ušivak", gdje je sa rukovodstvom pokušao naći rješenja za probleme koje nosi migrantska kriza.

Ejubović je istakao da kada se donosila odluka na nivou Federacije BiH /FBiH/ da se ovakav vojni objekat da Savjetu ministara za osnivanje prihvatnog centra za migrante, nije vodilo računa o lokalnoj zajednici i stanovništvu.

-Sve ovo je organizovano bez konsultacija sa lokalnom zajednicom, a da ne govorimo da je bilo konsultacija sa stanovicima mjesne zajednice Donji Hadžići. Može se vidjeti da je izostala koordinisana akcija svih struktura vlasti u BiH, počevši od nivoa Kantona Sarajevo pa do nivoa BiH - rekao je Ejubović.

On je naveo da se ne primjećuje da su ti nivoi vlasti prisutni u Centru za migrante "Ušivak" bilo kakvom akcijom, naglasivši da će insistirati da viši nivoi vlasti preduzmu korake s ciljem poboljšanja uslova života u tom centru, ali i okolnog stanovništva.

Ejubović je predložio da broj migranata u prihvatnom centru "Ušivak" bude smanjen kako bi opao pritisak na ovaj prihvatni centar i građane, te da nadležni pronađu još jednu lokaciju izvan opštine Hadžići.

- Ako to izostane, onda ćemo preduzeti neke radikalnije mjere - poručio je načelnik opštine Hadžići i dodao da je to zadatak prvenstveno Savjeta ministara, FBiH, Kantona Sarajevo, pa tek na kraju opštine Hadžići.

Zvanični podaci govore da se u Hadžićima u centru za prihvat migranata trenutno nalaze 723 osobe. Stanje na terenu je teško pratiti, kako zbog konstantnog priliva, tako i zbog činjenice da mnogi, ipak, svakodnevno uspijevaju preći dalje, prema Hrvatskoj.

U junu je u "Ušivak" ukupno ušlo 1.258 migranata, a izašlo njih 1316.

Najviše ih dolazi iz Pakistana /553/, zatim slijede Irak / 174/, Sirija /88/, Iran /87/, Alžir /87/, Maroko /80/, Avganistan /73/, Libija /29/, Bangladeš /23/, Palestina /17/, Nepal /14/, Tunis /10/, Indija /9/.

Tu su još migranti i izbjeglice iz Egipta, Libana, Mauritanije, Sjevrene Makedonije, Somalije, Zapadne Sahare i Јemena, navedeno je u saopštenju.