latinica  ћирилица
12/07/2019 |  10:54 ⇒ 10:56 | Autor: Večernji list

Firma iz Srbije gradi ogradu od 40 kilometara na granici Slovenije i Hrvatske

U slovenačkom Ministarstvu unutrašnjih poslova potvrdili su za Večernji list od petka da je tamošnje Ministarstvo javne uprave 9. jula potpisalo i objavilo odluku o dodjeli ugovora za isporuku i ugradnju privremenih tehničkih prepreka za granicu s Hrvatskom u dužini od 40 kilometara, a posao je dobila firma iz Srbije.
Granica Hrvatske i Slovenije - Foto: HRT
Granica Hrvatske i SlovenijeFoto: HRT

- Privremene tehničke prepreke omogućuju efikasnu zaštitu spoljnje šengenske granice, zaštitu ljudi i njihove imovine. Postavljanje je u skladu s prihvaćenim planom koji ima stepen tajnosti, tako da vam ne možemo dati detaljnije informacije. Možemo reći da ih postavljamo tamo gdje je to potrebno radi sprečavanja ilegalnog prelaska granice. U nekim područjima zamjenjujemo ih zbog povreda. Kada, gdje i u kojoj mjeri, odlučuje se na snovu konkretnih procjena i prijedloga policije. Trenutno je ugrađeno gotovo 179 kilometara privremenih tehničkih barijera -rekla je za hrvatski dnevnik Vesna Mitrić iz slovenaškog ministarstva, prenijela je Hina.

Slovenija podizanje novih kilometarskih prepreka opravdava time što je broj nezakonitih prelazaka preko granice s Hrvatskom u porastu posljednja dva mjeseca, a očekuju da će taj trend i dalje rasti.

Na konkursu je izabrana firma LEGI-SGS sa sjedištem u Beogradu koja je spremna da postavi ogradu za oko 4,8 miliona evra. Riječ je o predstavništvu njemačke firme.

Na konkurs se nije javila firma Minis koja je žicu postavljala 2015, navodi Večernji list.

Granica između Hrvatske i Slovenije duga je 671 kilometar. Slovenija je žilet-žicu počela da postavlja za vrijeme migrantske krize 2015. i od tada je ima na 50-ak lokacija.

Slovenački mediji 2017. su objavili da je na postavljanje prepreka vlada potrošila 6,6 miliona evra.

Slovenaški premijer Marjan Šarec najavio je i povećanje broja policajaca i vojnika na sprečavanju ilegalnih migracija "balkanskom rutom", a iz vazduha će im pomagati dronovi. Početkom jula organizovani su i prvi zajednički obilasci slovenačke i italijanske policije, što je izazvalo oštre reakcije opozicije koja smatra da Slovenija time priznaje da nije u stanju da sama kontroliše svoju granicu.

Šarec je rekao da bi Hrvatska na svojoj granici sa Srbijom i BiH morala učiniti više na suzbijanju ilegalnih migracija ako se želi pridružiti šengenskom području, a rješenje bi bio i angažman Fronteksa, piše Večernji list.