X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Tvoje lice zvuči poznato
12/07/2019 |  11:00 | Izvor: SRNA

Runić: Za jedno radno mjesto Srbi moraju dati tri

Načelnik drvarske opštine Dušica Runić rekla je da Srbi u Drvaru od 13. septembra 1995. godine žive u uslovima nedostojnim čovjeka i navela da se za zapošljavanje samo jednog Srbina u tom gradu i u Livanjskom kantonu moraju dati tri radna mjesta Hrvatima.
Opština Drvar - Foto: SRNA
Opština DrvarFoto: SRNA

Runićeva ukazuje da su Srbi u Drvaru prinuđeni da pređu preko ponosa i zdravog razuma, tražeći da bar jedan bude zaposlen, da bi jedna jedna srpska porodica imala uslove da samo preživi.

- Za jedno radno mjesto Srbina, mi osloboditeljima, kako su nazvali sebe, Hrvatima u Drvaru i u Livanjskom kantonu moramo dati tri radna mjesta. To sve govori kako je biti Srbin u Drvar, Glamoču i Bosanskog Grahovu i cijelom Livanjskom kantonu - izjavila je Runićeva Srni.

Ona je osudila inicijativu Kantonalnog odbora HDZ-a Livno za obilježavanje 24 godine od "oslobođenja Bosanskog Grahova, Glamoča i Drvara" i naglasila da za Srbe u Drvaru 13. septembar 1995. godine predstavlja dan žalosti, jer od tada nemaju status građana, već su prvo postali izbjeglice, a potom povratnici koji u svom gradu preživljavaju.

Prema njenim riječima, tim navodnim oslobođenjem jedan industrijski grad je doveden u status najnerazvijenije opštine u BiH koja nema ni industrijsku zonu, jer su je uništili nelegalnom i koruptivnom privatizacojom.

- Od opštine koja gotovo nije imala nezaposlenih doveli su Drvar u status da je biti zaposlen Srbin postala privilegija - naglasila je Runićeva.

Ona je naglasila da Srbi u Drvaru neće dozvoliti najavljeno obilježavanje i istakla da je spremna Drvarčane izvesti na ulice.

- Spremna sam stati uz moj narod, moje Drvarčane, ovo malo Srba koji su se vratili na svoja ognjišta i izaći na ulice na proteste. Јa ne želim da obilježavam i slavim dan kada sam postala izbjeglica i dan kada je moj narod napustio svoja ognjišta - poručila je Runićeva.

Livanjski mediji objavili su da je na 10. Izbornoj skupštini Kantonalnog odbora HDZ-a BiH Livno usvojena inicijativa za obilježavanje 24 godine od "oslobođenja Bosanskog Grahova, Glamoča i Drvara", uz prijedlog da obilježavanje bude uz vojne počasti i u prisustvu visokih zvaničnika, i to u Bosanskom Grahovu 28. jula, u Glamoču 29. jula i u Drvaru 13. septembra, što će biti centralni skup.