X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
12/07/2019 |  11:28 ⇒ 12:04 | Izvor: SRNA

Rajilić: OHR treba da ode iz BiH

OHR treba da ode iz BiH jer selektivnim dolaskom na komemoracije žrtvama iz prethodnog rata govori da ne priznaje srpske žrtve i doprinosi još većim podjelama u društvu, rekla je Srni predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić.
Božica Živković Rajilić -
Božica Živković Rajilić

- Vrijeme je da odu i da se prekine selektivna pravda. Njima su srpske žrtve nešto normalno, kojima ne treba odavati počast. S druge strane, postali su lobisti i propagatori posebno bošnjačkih žrtava u svijetu - navela je Rajilićeva, komentarišući stav OHR-a da visoki predstavnik u BiH neće prisustvovati komemoracijama srpskim žrtvama dok se ne prestane negirati navodni genocid u Srebrenici i govoriti protiv BiH.

Ona je istakla da takva selektivna pravda i odnos govori o lošim namjerama OHR-a.

- Naše rukovodstvo, ali i nevladine organizacije, koje okupljaju žrtve rata, nikada nisu negirale žrtve sa druge strane i samo tražimo da se jednako poštuju srpske, bošnjačke i hrvatske žrtve - rekla je Rajilićeva.

Ona je navela da je OHR-u davno istekao rok i da ga niko ne uvažava i ne poštuje ni u jednom entitetu, dodavši da i u Federaciji BiH imaju mnogo zamjerki od tamošnjih političara, ali i stanovništva.

OHR je istakao da će ozbiljno početi razmišljati o tome da svoje prisustvo na komemoracijama nevinim srpskim civilnim žrtvama u Podrinju podignu, kako kažu, na viši nivo kad se za to stvore uslovi - "kada pojedini govornici na /nekim/ komemoracijama prestanu negirati da se genocid desio u Srebrenici, gloriFikovati ratne zločince, širiti govor mržnje, te govoriti protiv BiH".

Ovo je navedeno u odgovoru OHR-a na pitanje Srne zašto visoki predstavnik u BiH Valentin Incko nije prisustvovao u subotu u Bratuncu pomenu Srbima stradalim u ratu u Podrinju i da li će biti prisutan na komemoraciji u Zalazju, kod Srebrenice, na odavanju počasti srpskim civilima i vojnicima ubijenim 12. jula 1992. godine u ovom i okolnim srebreničkim selima i na osnovu čega Incko pravi razliku između srpskih i bošnjačkih žrtava, što se da zaključiti iz njegovog neprisustva na komemoracijama srpskim žrtvama.

Iz OHR-a kažu da sve nevine civilne žrtve i njihove porodice zaslužuju pravdu i poštovanje, bez obzira na njihovu vjersku ili nacionalnu pripadnost, tvrdeći da ne prave nikakvu razliku između nevinih žrtava Bošnjaka, Hrvata ili Srba, ili njihovih porodica.

- Štaviše, predstavnik OHR-a je prisustvovao vjerskom dijelu komemoracije u Bratuncu, a prisustvovaće i komemoraciji u Zalazju - dodaje se u odgovoru iz OHR-a.

Povezane vijesti: 

Vrijeme je da OHR ode i da se prekine selektivna pravda