latinica  ћирилица
12/07/2019 |  11:43 ⇒ 12:03 | Autor: SRNA

Anđelković: OHR ponovo ubija srpske žrtve - Srpska i Srbija da reaguju

Republika Srpska i Srbija moraju odbaciti politička uslovljavanja OHR-a u vezi sa njihovim prisustvom komemoracijama srpskim žrtvama, jer je riječ o direktnom udaru na srpske nacionalne interese, ali i istinu, ističe politički analitičar Dragomir Anđelković.
Dragomir Anđelković (Foto: mc.rs) -
Dragomir Anđelković (Foto: mc.rs)

Anđelković upozorava da se OHR posljednjim istupima i stavovima potpuno svrstao na liniju bošnjačke ratne politike iz devedesetih godina prošlog vijeka.

- Moramo odbaciti takve stvari. Očito je da OHR u BiH nije došao da doprinese pomirenju naroda i uspostavljanju mira, već realizaciji politike zbog koje je BiH i došla u rat - sarajevske hegemonističke politike smišljene na negiranje Republike Srpske i pravo srpskog naroda - izjavio je Anđelković Srni.

On ukazuje da OHR političkim uslovljavanjem svog prisustva na komemoracijama srpskim žrtvama ponovo ubija te žrtve i time ono što su radili bošnjački ekstremisti dobija potpunu podršku u OHR-u, i to na najbrutalniji način.

Anđelković navodi da je riječ o nastavku agresije prema srpskom narodu i onog što je činjeno devedesetih godina prošlog vijeka s ciljem da Srbi budu potpuno obrisani i etnički očišćeni zapadno od Drine.

On napominje da je ovakav stav OHR-a, koji politički uslovljava odavanje pijeteta žrtvama, protivan svim evropskim vrijednostima i elementarnom humanizmu.

- Valjda su žrtve iznad politike. Žrtvama mora da bude odat pijetet. Međutim, OHR to ne radi, već civilizovan odnos prema žrtvama uslovljava političkim zahtjevima. Time OHR drugi put učestvuje u ubijanju tih žrtava - naglašava Anđelković.

OHR je istakao da će ozbiljno početi razmišljati o tome da svoje prisustvo na komemoracijama nevinim srpskim civilnim žrtvama u Podrinju podignu, kako kažu, na viši nivo kad se za to stvore uslovi - "kada pojedini govornici na /nekim/ komemoracijama prestanu negirati da se genocid desio u Srebrenici, glorifikovati ratne zločince, širiti govor mržnje, te govoriti protiv BiH".

Ovo je navedeno u odgovoru OHR-a na pitanje Srne zašto visoki predstavnik u BiH Valentin Incko nije prisustvovao u subotu u Bratuncu pomenu Srbima stradalim u ratu u Podrinju i da li će biti prisutan na komemoraciji u Zalazju, kod Srebrenice, na odavanju počasti srpskim civilima i vojnicima ubijenim 12. jula 1992. godine u ovom i okolnim srebreničkim selima i na osnovu čega Incko pravi razliku između srpskih i bošnjačkih žrtava, što se da zaključiti iz njegovog neprisustva na komemoracijama srpskim žrtvama.

Iz OHR-a kažu da sve nevine civilne žrtve i njihove porodice zaslužuju pravdu i poštovanje, bez obzira na njihovu vjersku ili nacionalnu pripadnost, tvrdeći da ne prave nikakvu razliku između nevinih žrtava Bošnjaka, Hrvata ili Srba, ili njihovih porodica.

- Štaviše, predstavnik OHR-a je prisustvovao vjerskom dijelu komemoracije u Bratuncu, a prisustvovaće i komemoraciji u Zalazju - dodaje se u odgovoru iz OHR-a.

Povezane vijesti: 

Vrijeme je da OHR ode i da se prekine selektivna pravda