latinica  ћирилица
12/07/2019 |  13:33 ⇒ 13:33 | Autor: SRNA

Lukić: Što prije formirati vlast na nivou BiH

Predsjednik Prve SDS Radomir Lukić rekao je da izvršna vlast u BiH mora da bude formirana što prije jer je, kako je naglasio, sramota za bilo koji poredak koji se naziva demokratskim da se ona ne može formirati osam-devet mjeseci poslije izbora.
Radomir Lukić - Foto: RTRS
Radomir LukićFoto: RTRS

- To je ruženje lica demokratije. U svim drugim zemljama sa demokratskom tradicijom, kada se vlast ne formira poslije tri ili šest mjeseci, onda se pitanje onih koji treba da vladaju vraćaju narodu pa onda narod odlučuje ko će poslije takvih iskustava da vlada - rekao je Lukić novinarima u Banjaluci na obilježavanju Petrovdana-krsne slave Prve SDS.

On je poručio SDS-u da "treba da traži ključ za formiranje izvršne vlasti u Srpskoj, a ne u FBiH jer je takvo pravilo političke korektnosti i očuvanja federalne jedinice iz koje potiču, a oni potiču prije svega iz Srpske".

- Ako to tako bude, imamo razloga za izvjestan optimizam, u suprotnom treba tražiti nove izbore jer nema tehničke vlasti koja može da pregura cijeli mandat. To može samo u današnjoj BiH sa ovim Izbornim zakonom, koji nije predvidio raspisivanje novih izbora u ovoj situaciji - istakao je Lukić.

On je naveo da je orijentacija ove stranke očuvanje Republike Srpske sa njenim imenom i prezimenom koje, ističe on, niko nikakvom odlukom ne može izmijeniti.

Prema njegovim riječima, orijentacija stranke je i očuvanje mira te identiteta srpskog naroda.