latinica  ћирилица
12/07/2019 |  13:48 ⇒ 14:45 | Autor: SRNA

Šipovo: Formiran klaster "Krajina"

U Šipovu je danas održana osnivačka skupština klastera "Krajina" u koji su uključeni predstavnici svih sektora iz 12 opština Područne jedinice Banjaluka.
Šipovo - održana osnivačka skupština klastera "Krajina" - Foto: SRNA
Šipovo - održana osnivačka skupština klastera "Krajina"Foto: SRNA

Stručni saradnik u resoru za pružanje stručnih usluga pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Milovan Ćućić rekao je da je cilj formiranja klastera udruživanje i međusobna saradnja svih subjekata iz oblasti poljoprivrede.

- To je udruženje udruženja, zadruga i privatnih lica koje će doprinijeti boljem lobiranju kod institucija, dobavljača opreme i sirovina što će poljoprivrednicima smanjiti troškove i povećati dobit - rekao je Ćućić novinarima.

On je dodao da se klaster organizuje uz pomoć IFAD projekta "Smanjenje siromaštva na selu".

Menadžer projekta razvoja konkurentnosti u ruralnim područjima Dragan Vučković kaže da je ovo treći formirani klaster u Srpskoj, od ukupno sedam koliko je planirano, navodeći da će regije u budućnosti planirati zajednički poljoprivredni razvoj.

- Mi smo prvo napravili inicijativne odbore po regijama sastavljene od predstavnika poljoprivrednika, odnosno udruženja, zadruga, otkupljivača, lokalnih zajednica i agencija za lokalni razvoj i ostalih koji imaju zajednički interes da rade na razvoju poljoprivrede - objasnio je Vučković.

Načelnik opštine Šipovo Milan Kovač podržava ovaj vid organizovanja i smatra da će članovi ovog klastera moći efikasnije da ostvaruju svoje ciljeve.

- Riječ je o jednom višem obliku organizovanja - to je jedna funkcionalno-tehnološka povezanost kako bi svi zajedno djelovali, kako prema dobavljačima, tako i prema proizvođačima - istakao je Kovač.

Poljoprivrednik Marinko Vojinović iz Gorice kod Šipova nada se da će uz novoformirani klaster naći tržište za svoje proizvode.

- Imam 15 muznih grla, proizvodimo oko 15 kilograma sira dnevno. Trenutno nemamo stalno tržište, a nadam se da će to sada biti mnogo bolje i da ćemo ih jednog dana plasirati i u markete - rekao je Vojinović.

U klaster "Krajina" biće uključena preduzeća, zadruge, udruženja, predstavnici Resora za pružanje stručnih usluga Ministarstva i predstavnici Poljoprivrednog fakulteta.