latinica  ћирилица
12/07/2019 |  18:19 | Autor: RTS

Delagacija Srbije napustila sastanak u NATO zbog nastupa Prištine

Šef Vojnog predstavništva u Misiji Srbije pri NATO brigadni general Predrag Bandić na sastanku Inicijative za normalizaciju vazdušnog saobraćaja iznad Balkana, u Briselu, izrazio je oštar protest, a zatim i napustio sastanak, jer su predstavnici privremenih institucija u Prištini zloupotrebili svoje učešće na skupu, saopštilo je Ministarstvo odbrane.
Zgrada NATO-a (Foto:Sputnik/ Alexey Vitvitsky) -
Zgrada NATO-a (Foto:Sputnik/ Alexey Vitvitsky)

Prištinska delegacija iskoristila je sastanak za pokušaj "promovisanja nezavisnosti takozvanog Kosova i njegovih nepostojećih institucija", navedeno je u saopštenju.

- Ovakav postupak reakcija je delegacije Republike Srbije na nastup delegacije privremenih institucija u Prištini, jer je uslov bio da na navedenom sastanku ta delegacija bude obilježena samo imenom i prezimenom, posebno imajući u vidu da je skup organizovan od strane NATO koji kao organizacija ne prepoznaje tzv. Kosovo - navedeno je u saopštenju.

Precizira se da je šef prištinske delegacije, za koga nije ni bilo planirano da se na skupu obrati, nakon što mu je odobreno da se ipak obrati, umjesto da govori o temi sastanka, to pokušao da iskoristi za promovisanje nezavisnosti tzv. Kosova. Nakon toga je vođa srpske delegacije oštro protestvovao i napustio sastanak.

Sastanak je, nakon napuštanja delegacije Srbije, vrlo brzo i završen.

- Napominjemo da je riječ o nezabilježenom skandalu kojim Priština pokušava da izazove sukobe, kao i pokušaju legalizacije stvaranja velike Albanije - zaključuje u saopštenju.