X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
12/07/2019 |  20:18 | Izvor: BETA

Drastična kazna Skenderbegu: 10 godina suspenzije

Sud za sportsku arbitražu (CAS) u Lozani potvrdio je suspenziju od 10 godina albanskom klubu Skenderbeg za namještanje utakmica u domaćem prvenstvu i u Evropi.
Partizan - Skenderbeg (foto:MONDO/V. Sukdolak) -
Partizan - Skenderbeg (foto:MONDO/V. Sukdolak)

CAS je odbio žalbu Skenderbega na desetogodišnju suspenziju, najveću koju je izrekla UEFA.

Slučaj Skenderbega završen je poslije godinu dana i istrage kojom su obuhvaćeni bivši ministar finansija Albanije i predsjednik kluba, a istražitelji UEFA dobili prijetnje smrću.

CAS je naveo da je sudsko vijeće utvrdilo da je Skenderbeg učestvovao u namještanju domaćih i evropskih mečeva.

Suspenzija UEFA od 10 godina i kazna od milion evra su bile proporcionalne i opravdane, navodi CAS.

Predsjednik Skenderbega Arđan Takaj rekao je da je šokiran odlukom CAS.

- Neću napustiti Skenderbeg. Nastaviću borbu. Slučaj ćemo predati Federalnom sudu Švajcarske i tamo ćemo dobiti pravdu. Ovaj slučaj prešao je sve granice, a advokati koji su nas predstavljali shvatili su to kao vrlo lično pitanje, pošto su bili iznenađeni nepravednom odlukom - naveo je on.

Žalba Skenderbega predstavljena je u aprilu u Švajcarskoj u relativnoj tajnosti, pošto su istražitelji UEFA dobili prijetnje smrću tokom istrage.

Koristeći dokaze iz šablona klađenja, istražitelji UEFA naveli su da su namještene dvije utakmice kvalifikacija za Ligu šampiona, jedna protiv Dinama iz Zagreba i jedna protiv Krusejdersa i dvije utakmice grupne faze Lige Evropa 2015. godine, protiv Sportinga iz Lisabona i Lokomotive iz Moskve.

UEFA je navela da su igrači Skenderbega u tim utakmicama "odigrali izuzetno sumnjivo u odbrani" i da su u posljednjih nekoliko minuta određenih mečeva odigrali nezainteresovano i bez truda. UEFA je, takođe, sumnjičila Skenderbeg da je učestvovao u namještanju oko 50 domaćih utakmica od 2011. godine.

U posljednjoj deceniji Skenderbeg je osvojio sedam šampionskih titula u Albaniji. Skenderbeg je prošle sezone zauzeo četvrto mjesto u albanskoj ligi i zabranjeno mu je da učestvuje u kvalifikacijama za Ligu Evropa.