latinica  ћирилица
12/07/2019 |  21:31 | Autor: klix.ba

Hrvatska ponovo traži izručenje Zdravka Mamića

Ministarstvo pravde BiH dostavilo je Tužilaštvu BiH zamolbu Hrvatske za izručenjem bivšeg Zdravka Mamića, javlja Hina.
Zdravko Mamić - Foto: dnevni avaz
Zdravko MamićFoto: dnevni avaz

Sada je ponovo na Sudu BiH da donese odluku o tome da li su ispunjeni uslovi za izručenje Mamića.

Sud je 11. juna odbio zahtjev da se Mamiću odredi pritvor na osnovu potjernice koju je za njim raspisala Hrvatska, ali mu je odredio mjeru oduzimanja putnih isprava BiH i obavezu redovnog javljanja policijskoj stanici u Čitluku.

Idući korak je odluka o tome može li on biti izručen, a nakon što Tužilaštvo BiH na osnovu zahtjeva iz Hrvatske zauzme stav o tome, održaće se ročište pred Sudom BiH koje donosi odluku jesu li ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje na osnovu sporazuma Hrvatske i BiH iz 2012. godine.

Konačna odluka o tome hoće li Mamić biti izručen zavisi o tome hoće li je potpisati ministar pravde BiH Јosip Grubeša.

Hrvatska traži Mamića na osnovu druge optužnice koja je protiv njega potvrđena pred Županijskim sudom u Osijeku.

Osim Mamića optuženi su i njegov sin Mario, brat Zoran, bivši direktor Dinama Damir Vrbanović, preuzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota, te menadžer Niky Artur Vuksan.

Optužnica ih tereti da su od decembra 2004. do decembra 2015. bili članovi zločinačkog udruženja te su sklapanjem fiktivnih ugovora između Dinama i više stranih firmi te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača oštetili klub za više od 144 miliona kuna.

Mamić je prošle godine nepravosnažno osuđen na šest i po godina zatvora, a uoči izricanja presude osječkoga suda u proljeće 2018, pobjegao je u BiH čije ima državljanstvo i od tada boravi u Međugorju.