latinica  ћирилица
12/07/2019 |  22:43 | Autor: BETA

Đukanović predlaže jedinstvenu Pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović je večeras oijcenio da bi formiranje Pravoslavne crkve Crne Gore bez nacionalnog predznaka okončalo podijeljenost pravoslavnih vjernika u Crnoj Gori i pozvao Mitropoliju crnogorsko-primorsku SPC da bude “dio rješenja“.
Milo Đukanović - Foto: Getty Images
Milo ĐukanovićFoto: Getty Images

Govoreći o otvorenom crkvenom pitanju u Crnoj Gori, posljednjih mjeseci aktueliozovanim sadržajem predloženog zakona o slobodi vjeroispovijesti, Đukanović je u intervjuu TV Crne Gore kazao da je cilj državne politike da se obezbijedi jedinstvo “pravoslavnog bića“ u Crnoj Gori.

- Inspiracija za otvaranje ove teme je pokušaj pomirenja. Epilog ne vidim tako što ćemo sada naspram prakse SPC, u Crnoj Gori formirati Crnogorsku pravoslavnu crkvu, iz koje će Crnogorci protjerivati Srbe, a podjele se nastaviti - rekao je Đukanović.

- Moja politička motivacija – nastavio je on – je jasna: da pomognem da izađemo iz stanja dubokog raskola unutar pravoslavnog bića Crne Gore. Iz tog projekta ni najmanje ne isključujem ni Crnogorsko-primorsku mitropoliju, ni druge eparhije SPC u Crnoj Gori, ni njihovo sveštenstvo. Vrata su im otvorena da budu dio ovog rješenja, a ne da ostanu tradicionalno dio problema - kazao je Đukanović.

Predsjednik smatra da bi formiranje Pravoslavne crkve Crne Gore bez nacionalnog predznaka, okončalo podijeljenost pravoslavnih vernika.

Po Đukanovićevim riječima, ta crkva bi “široko otvorila vrata za sve vjerujuće ljude pravoslavne vjeroispovijesti“ i “svima koji su do sada službovali u ovoj ili onoj crkvi, otvorila bi mogućnost da svoje usluge, iskustvo i znanje stave u funkciju da se ta crkva razvije i postane važan oslonac dalje društvene kohezije u Crnoj Gori“.

On je kazao da je “neupitno pravo aktuelne Crne Gore da krene u operaciju obnove autokefalne Crnogorske crkve i nesumnjivo će je imati“.

Đukanović je rekao da je crkveno pitanje “otvoreno na vrijeme“, a da je “pitanje samo dobre organizacije i istrajnosti onih koji raspolažu faktima, a vjerujem da smo pokazali takav kapacitet“.

- Nismo ni državu obnovili za godinu dana, nećemo ni autokefalnu crkvu obnoviti za godinu dana. Potrebno je napraviti jasnu strategiju, mislim da su svi argumenti na našoj strani. Nemam dilemu kakav će biti ishod ove borbe: Crna Gora će nesumnjivo imati svoju autokefalnu Pravoslavnu crkvu - poručio je Đukanović.