X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
13/07/2019 |  08:40 ⇒ 08:48 | Izvor: SRNA

Pavlović: Razmjere njemačkih zločina u 20. vijeku jedinstvene i neuporedive

Istoričar Momčilo Pavlović ocijenio je da Nijemci, posebno, njihovi zvaničnici ne treba da dijele lekcije Srbima i Srbiji o zločinima s obzirom na to da su razmjere njemačkih zločina u Evropi u 20. vijeku jedinstvene i neuporedive.
Momčilo Pavlović - Foto: Screenshot/YouTube
Momčilo PavlovićFoto: Screenshot/YouTube

Pavlović smatra da je njemački ambasador u Beogradu Tomas Šib, koji je izjavio da je u Srebrenici počinjen "genocid i da očekuje da i Srbija zauzme taj stav", pretjerao, te podsjetio da je njemačka vojska tri puta u 20. vijeku rasturala i pustošila Srbima državu i počinila stravične zločine nad Srbima.

- Treba li da pominjemo, samo u Drugom svjetskom ratu, logore, zatvore, strijeljanje u Kragujevcu, Kraljevu i drugim mjestima ili aktivno učestvovanje njemačkih snaga u bombardovanju Srbije 1999. godine - rekao je Pavlović za Večernje novosti.

Prema njegovim riječima, razorni rat i grubo miješanje aktivnim podržavanjem separatizma i svrstavanjem na jednu stranu u jugoslovenskom sukobu ne doprinose pomirenju na ovim prostorima.

Pavlović smatra da izjavu njemačkog ambasadora o Srebrenici, kao i aktivnu podršku albanskom separatističkom rukovodstvu na Kosovu i Metohiji i iz ratne propagande prihvaćenu istinu da su Srbi zločinci treba shvatiti i kao opravdanje njihove politike u jugoslovenskim sukobima.