latinica  ћирилица
13/07/2019 |  09:13 ⇒ 12:01 | Autor: SRNA

Recesija pred vratima?

Građani BiH uskoro će se suočiti s recesijom ako što prije ne budu formirani Vlada Federacije BiH i Savjet ministara, upozoravaju ekonomski stručnjaci.
Pad - Foto: ilustracija
PadFoto: ilustracija

Ekonomski analitičari navode, na osnovu podataka Agencije za statistiku BiH, da su izvoz i uvoz lošiji nego ikad, te da je izvoz manji za skoro 230 miliona KM, piše Dnevni avaz.

Ekonomski analitičar Željko Šain je objasnio da se recesija mjeri kada kada je u dva tromjesečja zaredom zabilježeno smanjivanje bruto domaćeg proizovda.

- Mi smo, praktično, već na vratima recesije. Ako što prije ne formiramo Vladu FBiH i Savjet ministara, onda ćemo sigurno ući u recesioni period - rekao je Šain.

Prema njegovim riječima, BiH time gubi međunarodni ugled i sve što je bitno za normalan proces rada, a to će biti i dalekosežan problem za razvoj i društvenu stabilnost.

Bruto društveni proizvod u prvom tromjesečju ove godne porastao je za 2,2 odsto, a riječ se o najmanjem rastu od 2015. godine.

Budući da u BiH preovladavaju krediti sa promjenjivom kamatom, izloženost domaćinstava riziku promjene kamatnih stopa nije zanemariva, na šta je prošle godine upozorila i Centralna banka BiH, navodi Avaz.

Konstultantski stručnjak Senad Hoerman je istakao da će krediti da poskupe, a da će najviše da ispašta privreda jer se finasira iz sredststava komercijalnih banaka.