X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Tvoje lice zvuči poznato
13/07/2019 |  10:21 ⇒ 10:21 | Izvor: sputniknews.com

Nova tura dijelova za S-400 sletjela u Tursku (FOTO)

Ruski avion sa novom partijom elemenata za sisteme S-400 sletio je na tursku avio-bazu Murted, saopštila je televizija NTV.
Nova tura dijelova za S-400 (foto: Turkish Defence Ministry via AP) -
Nova tura dijelova za S-400 (foto: Turkish Defence Ministry via AP)

Televizija je prikazala snimak na kojima se vidi ruski avion koji se prizemljio u vazduhoplovnoj bazi Murted.

Ministarstvo odbrane Turske kasnije je potvrdilo da je četvrti ruski avion sa novom tranšom elemenata za PRO sisteme S-400 sleteo na vojni aerodrom.

- Danas je nastavljena isporuka protivvazdušnih raketnih sistema S-400. Četvrti ruski avion sa elementima za S-400 sletio je u vazduhoplovnu bazu Murted u predgrađu Ankare - navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane na Tviteru.

​Ministarstvo odbrane Turske je u petak objavilo da su počele isporuke ruskih protivvazdušnih sistema S-400. Kasnije je ove informacije potvrdila i Savezna služba za vojno-tehničku saradnju Rusije.

Ugovor za nabavku četiri diviziona S-400 vrijedan 2,5 milijarde dolara zaključen je 2017. godine. Turska će dio ugovora za S-400 platiti sama, a dio preko ruskog kredita. Prema riječima vicepremijera Rusije Јurija Borisova ugovor predviđa opciju nakon završetka glavnog dijela isporuke.

Kupovina najnovijih ruskih sistema za protivvazdušnu odbranu S-400 izazvala je međunarodni skandal između Turske i Sjedinjenih Američkih Država: Vašington je zahtijevao da se sporazum obustavi i da se umjesto njih nabave njihovi sistemi Patriot. U slučaju odbijanja, Vašington nije isključio mogućnost odlaganja ili poništavanja prodaje Turskoj najnovijih turskih lovaca F-35, ali je Turska odbila da učini ustupke. Međutim, nakon samita lidera G20 u Osaki, situacija između Vašington i Ankare postala je manje napeta, izjavio je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.