latinica  ћирилица
13/07/2019 |  11:00 ⇒ 12:00 | Autor: SRNA

Pomen Srbima ubijenim u srebreničkim logorima

Članovi Udruženja građana "Istočna alternativa" danas će odati poštu, prislužiti svijeće i položiti cvijeće kod zgrada bivše policijske stanice i Osnovnog suda u Srebrenici, gdje su u proteklom ratu bili logori u kojima je ubijeno desetine srpskih civila i zrobljenih vojnika.
Istočna alternativa - Foto: RTRS
Istočna alternativaFoto: RTRS

Aktivisti ovog udrženja postaviće i spomen-ploču na zgradu bivše policijske stanice sa imenima Srba koji su u tom logoru mučeni i ubijeni.

Iz Udruženja su pozvali članove porodica poginulih, logoraše i srpski narod iz Srebrenice da im se pridruže i da zajedno odaju počast Srbima mučenim i ubijenim u logorima u ovom mjestu.

U tim kazamatima provođene su torture i ubijani zarobljeni, ali i Srbi koji su na početku rata ostali u Srebrenici, lojalni tadašnjoj muslimanskoj vlasti, od kojih skoro niko nije preživio.

Iz "Istočne alternative" poručuju da se bore za istinu, koje se ne treba plašiti, te da je istina da su u tom objektu ubijeni Srbi.

Članovi ovog udruženja već 10 godina na ovaj dan odaju počast žrtvama, prislužuju svijeće za pokoj duša ubijenih i polažu cvijeće kod tih objekata.

"Razlog što 13. jula odajemo počast ubijenim Srbima u srebreničkim logorima je što se tog datuma 1992. godine saznalo da je grupa Srba zarobljenih 12. jula u selu Zalazje i da su odvedeni u Srebrenicu. Kasnije je potvrđeno da su odvedeni u bivšu zgradu policije gdje su ispitivani, mučeni i tu im se gubi trag. Deset zarobljenih se još vode kao nestali", podsjećaju iz "Istočne alternative".