latinica  ћирилица
13/07/2019 |  12:58 ⇒ 12:59 | Autor: SRNA

Kiparski Turci predlažu saradnju sa Grcima

Lider kiparskih Turaka Mustafa Akinči predložio je međunarodno priznatoj administraciji kiparskih Grka da dvije strane sarađuju u potrazi za gasom i naftom oko Kipra, saopšteno je danas iz turskog Ministarstva spoljnih poslova.
Kipar - Nikozija     (Foto:Flickr) -
Kipar - Nikozija (Foto:Flickr)

U saopštenju se navodi da je prijedlog iznesen putem UN.

Nešto ranije su se članice EU saglasile sa sankcijama koje bi Brisel trebalo da uvede Turskoj zbog ilegalnog bušenja u potrazi za naftom i gasom u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni kod obala Kipra.

Grčki portal Ekatimerini objavio je da je kiparska delegacija poslije konsultacija sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federikom Mogerini uspjela da izmijeni tekst konačnog saopštenja o Turskoj i da su dodate sugestije o mjerama protiv Ankare.

Članice EU su donijele odluku o suspenziji pregovora sa Turskom o sveobuhvatnom sporazumu za vazdušni saobraćaj, ograničenju u pretpristupnoj pomoći i okončanju finansiranja iz Evropske investicione banke.

Prije konačnog odobrenja teksta o sankcijama, o tome će biti riječi na sastanku ministara spoljnih poslova EU u ponedjeljak, 15. jula.

Kipar je podijeljen od 1974. godine nakon što je turska vojska izvršila invaziju na sjeverni dio ostrva i proglasila Tursku Republiku Sjeverni Kipar, koju priznaje samo Ankara.

Otkriće velikih rezervi gasa u istočnom dijelu Sredozemnog mora izazvalo je spor između Kipra i Turske. Ankara je prošlog mjeseca saopštila da je poslala drugi brod u potragu za nafotm i gasom u tom regionu.