latinica  ћирилица
13/07/2019 |  15:24 ⇒ 19:51 | Autor: RTRS

Ekonomisti upozoravaju: BiH pred recesijom!

Ne budu li što prije formirani Savjet ministara i Vlada Federacije Bosne i Hercegovine građani BiH uskoro će se suočiti s recesijom, upozoravaju ekonomski srtučnjaci. U prvom tromjesečju ove godine BDP BiH povećan je za 2,2 odsto, što je najmanji rast od 2015. godine. Predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković tvrdi da se izostanak formiranja zajedničkih organa vlasti odražava i na ekonomsku poziciju Republike Srpske.

Prošlo je 279 dana odopštih izbora kada su građani Bosne i Hercegovine birali ko će ih voditi u naredne četiri godine. Iako je i tada bilo onih koji su tvrdili da će se od tog 7. oktobra BiH naći pred krizom, malo ko je slutio da će ona dobiti ovaj oblik. Od političke, sve više prerasta u ekonomsku, pa je pred građanima još jedna recesija. Na to upozoravaju ekonomski stručnjaci na osnovu posljednjih podataka Agencije za statistiku BiH. Dostupni podaci za uvoz i izvoz lošiji su nego ikad i manji su za gotovo 230 miliona maraka.

- Recesija se mjeri kad je u dva tromjesečja zaredom zabilježeno smanjivanje bruto domaćeg proizvoda. Mi smo, praktično, već na vratima recesije. Ako što prije ne formiramo Vladu Federacije BiH i Savjet ministara, onda ćemo sigurno ući u recesioni period - tvrdi ekonomski analitičar Željko Šain.

Šain tvrdi da je za rješenje problema ključno narednih 15 dana. Uz njega i ostali ekonomisti očekuju poskupljenje kredita i rast kamatnih stopa, zbog čega će ispaštati i privreda, jer se najviše finansira iz sredstava komercijalnih banaka. Analize ekonomista iz Banjaluke blago su drugačije, jer kažu, budžetima upravljaju entiteti.

- Ova recesija koja se dešava nije u suštini najviše vezana za BiH. Čini mi se da se ona dešava na tržištu EU i samim tim kupci iz EU imaju manje potrebe za našom robom. To je jednim dijelom razlog manjeg izvoza, a onda se na to dodaju i ovi naši unutrašnji problemi - kaže Predrag Duduković, ekonomski analitičar.

Da se izostanak formiranja vlasti na zajedničkom niovu odražava i na ekonomsku poziciju Republike Srpske saglasan je i predsjednik Vlade Radovan Višković. Ipak, kaže, pred Srpskom zbog toga nije kolaps, ali bi bio srećan da se i Savjet ministara i federalna vlada formiraju već danas kako bi mogli razgovarati o značajnim projektima za sve građane u oba entiteta u BiH.

- Ovdje trpe građani BiH u oba entiteta - dodaje Višković.

Predsjednik Vlade odbacio je tvrdnje pojedinih medija iz FBiH po kojima Republika Srpska "vapi" za novcem od Elektroprenosa. Ističe da mu je jedini interes u ovoj priči povećanje pouzdanosti snabdijevanja električnom energijom i nove investicije koje trpe zbog toga što predstavnici Hrvata i Bošnjaka ne mogu da se dogovore o novom direktoru ovog preduzeća.