latinica  ћирилица
13/07/2019 |  15:36 ⇒ 20:08 | Autor: RTRS

Čak dvije trećine državnih službenika dobilo ocjenu "naročito uspješan"

Uprkos činjenici da su za 13 godina, koliko traje reforma javne uprave u BiH, potrošeni milioni maraka, nije se odmaklo dalje od početka. U dosadašnjim mišljenjima i analitičkim izvještajima Evropske komisije, javna uprava ocijenjena je kao preglomazna, skupa, neefikasna i netransparentna. Uprkos tome, konkursi za nova, dodatna zapošljavanja ne jenjavaju, a u bh. institucijama rade sve sami eksperti i "odlikaši”.

Kada ih na konkursima, na “državne jasle” uhljebljuju – sve znaju! Odmah nakon toga, državni službenici i činovnici, primjera radi, “uče” da rade u osnovnim programima na računaru; “vježbaju” neki od stranih jezika, “spoznaju” šta je to sukob interesa, a šta prevencija korupcije; portparoli bh. institucija i komunikaciju s novinarima i sa javnošću.... I sve to uglavnom na destinacijama i u luksuznim hotelima.

Za ovakve i slične “projekte” doobuke “sveznalica”, “proaktivne” politike, strategije, programe, digitalizacije, modernizacije - potrošene su desetine ili stotine miliona doniranih, kreditnih i budžetskih maraka. Za 13 reformskih godina u BiH, bazna reforma, kako je karakterišu, nije odmakla dalje od početka!

Јamila Milović Halilović, portparol Delegacije Evropske unije u BiH ističe da je itekako neophodan i potreban napredak kako bi zemlja otvorila pregovore o pristupanju.

- Uopšteno govoreći javna uprava u BiH treba postati profesionalnija i depolitizirana. A naravno za cilj treba imati što veću moguću efikasnost - dodaje ona.

Ali kada su “sveznalice” u bh. institucijama u pitanju, Evropa ne treba da “brine”! ...Sve sami “odlikaši” -
bar tako pokazuje posljednji Zbirni izvještaj o ocjenjivanju, koje se vrši pod okriljem Savjeta ministara. Toliko su “profesionalni” da više od 20 bh. institucija šestomjesečnu obavezu “ocjenjivanja”, staru osam godina, još niti jednom nije ispunilo, uprkos brojnim urgenicijama Agencije za državnu službu.

No i oni koji jesu, bolje da nisu! Јer od “ocijenjenih” više od 1.800 službenika, 74 odsto u poslu su “naročito uspješni” sa maksimalnom ocjenom 4. Јoš 25 odsto je uspješnih i samo jedan službenik i to u Centru za uklanjanje mina bio je “neuspješan”! Dobio je “jedinicu”.

Neven Akšamija, direktor Agencije za državnu službu BiH, kaže da po njegovom stručnom mišljenju i po stručnom mišljenju Agencije za državnu službu, smatra da su ocjene unekoliko ili uveliko visoke, što znači, kako kaže, da imamo slučaj inflacije visokih ocjena.

A “inflacija” svakim novim ocjenjivanjem sve je veća, pokazuje analiza Zbirnih izvještaja. Da apsurd bude veći, baš u Kancelariji koordinatora za reformu javne uprave – iste, koja nije odmakla dalje od početka – sve sami “odlikaši” pa je
i prosjek maksimalan – 4. Njih ocjenjuju šefovi odsjeka koji potom potvrđuju pomoćnici ministara i na kraju u konačnici ministri, odnosno pomoćnici direktora i direktori u Upravnim organizacijama.

Šefove, pomoćnike, ministre i direktore, međutim niko ne ocjenjuje! Osim partijskih lidera, naravno! I zbog toga valjda, u bespućima bh. birokratije nestaju dokumenti  ili se pojavljuju u pisarnicama falsifikovani poput onih uoči posljednje, mimo poslovnika, sazvane pa neodržane hitne sjednice Doma naroda BiH.