latinica  ћирилица
13/07/2019 |  15:44 ⇒ 14/07/2019 | 21:05 | Autor: RTRS

Proizvođači iz Srpske traže mjere zaštite zbog uvoza mesa iz Јužne Amerike

Poljoprivredni proizvođači u Republici Srpskoj upozorili su nadležne institucije na svim nivoima, da pripreme mjere zaštite domaće proizvodnje nakon nedavno potpisanog sporazuma o slobodnoj trgovini Evropske unije i grupe najrazvijenih zemalja Јužne Amerike. Ovim sporazumom predviđeno je, između ostalog, ukidanje carina, na kojem bi zemlje potpisnice uštedjele četiri milijarde evra godišnje.

U Savezu udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske ističu da BiH ima potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini sa EU, tako da bi nedavno potpisan sporazum o slobodnoj trgovini sa blokom zemalja Јužne Amerike - Argentine, Brazila, Paragvaja i Urugvaja, imao negativan uticaj na domaću poljoprivrednu proizviodnju.

- Mi u Savezu mislimo da bi meso, žitarice i ostali poljoprivredni proizvodi, koji bi trebalo da budu izvezeni iz EU kod nas, bili sumnjivog kvaliteta, jer probirljivo evropsko tržište ne bi sigurno prihvatilo nešto što nije kvalitetno. Nama bi ostale mrvice koje bi ugrožavale domaću proizvodnju - ističe Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Srpske.

Domaći stočari tvrde da ni u sadašnjim uslovima ne mogu konkurisati cijenom proizvodnje mesa i mlijeka, prvenstveno zbog razlike u državnim subvencijama, iako imaju evropski kvalitet.

- Ako mi poljoprivredni proizvođači moramo da ispunjavamo evropske standarde kao što to primjenjuju proizvođači evrospkih država, logično bi bilo da imamo i podsticaje, odnosno da imamao iza leđa državu kao što je slučaj u EU - kaže ostoja Nikolić, stočar iz Semberije.

U Ministartsvu poljoprivrede Srpske smatraju da se svi nadležni moraju uključiti u zaštitu domaće proizvodnje. Mnogi mehanizmi zaštite postoje, ali se ne koriste.

- Mi moramo da pokažemo više odlučnosti na nivou države BiH i svim drugim nivoima kada je potrebno zaštititi domaćeg proizvođača i našu proizvodnju. Mi moramo da gledamao prvo njega, a onda reakcije Evropske Unije ili nekih članica CEFTA - ističe resorni ministar Boris Pašalić.

 Potrošači prvo gledaju cijenu, pa onda kvalitet, a tek onda da li je riječ o domaćem ili uvoznom proizvodu. Sirovo meso u trgovinama najčešće nema deklaraciju o porijeklu, iskustvo je o kojem govore u Udruženju potrošača "Zvono".

- Da bi se kupci mogli orjentisati, potrebno da na vitrinima bude istaknuto da li je iz uvoza ili je domaća proizvodnja - ističe predsjednik ovog udruženja Јovan Vasilić.

Ipak, sporazum EU i MERKOSUR-a biće primjenljiv tek ako ga ratifikuju sve članice EU, prvenstveno Francuska i Njemačka, kao zemlje sa najjačom poljoprivrednom proizvodnjom. Francuski farmeri već su pokazali otpor prema sporazumu, što daje nadu poljoprivrednicima u BiH da, bar na neko vrijeme, mogu biti mirni.