X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Tvoje lice zvuči poznato
13/07/2019 |  16:01 | Izvor: SRNA

U Novom Sadu osnovano Udruženje dijaspore "Koreni"

U Novom Sadu danas je održana Osnivačka skupština Udruženja matice, dijaspore, Srba u regionu i prijatelja Srbije "Koreni", za čijeg je predsjednika izabran Stojan Stevanović iz Lopara u Republici Srpskoj, koji živi i radi u Švajcarskoj.
Novi Sad: Osnovano udruženje dijaspore "Koreni" - Foto: SRNA
Novi Sad: Osnovano udruženje dijaspore "Koreni"Foto: SRNA

Stevanović je rekao Srni da je cilj osnivanja udruženja podizanje povjerenja i odgovornosti dijaspore i Srba u regionu prema matičnoj državi Srbiji.

- Misija udruženja biće i razvijanje povjerenja međunarodne zajednice prema Srbiji i Srbima u svijetu, uspostavljanje i unapređenje međusobne saradnje u oblasti privrede, kulture, obrazovanja, nauke i sporta u cilju jačanja nacionalnih interesa - najavio je Stevanović.

Predsjednik Organizacionog odbora udruženja u Srbiji Milan Gutić rekao je da njihov rad treba da doprinese razvoju Srbije i svih srpskih zemalja i najavio osnivanje odbora u Banjaluci i Podgorici.

Osnivačkoj skupštini udruženja prisustvovao je i načelnik opštine Lopare Rado Savić, koji je učesnicima prenio dobra iskustva devetogodišnje saradnje ove lokalne zajednice sa brojnom dijasporom u Švajcarskoj, te istakao da je u opštinskoj upravi formiran Odsjek za saradnju sa dijasporom.

- Uz pomoć dijaspore u zavičaju su do sada otvorene četiri manje fabrike, pozorište, bazeni, a najveći uspjeh je što su Srbi iz dijaspore investirali u rodni kraj kapital i znanje stečeno u inostranstvu - rekao je Savić.

Zvaničnik Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Borislav Maksimović ocijenio je da su Srbija i dijapsora velika podrška Republici Srpskoj.

Osnivačkoj skupštini, koja je održana u "Master centru" Novosadskog sajma, prisustvovali su i državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Nemanja Stevanović, predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta.

Među učesnicima su bili i književnik Pero Zubac, predsjednik Udruženja srpskih privrednika u Austriji Neško Čestić, kao i predstavnici dijaspore Srba u Rumuniji, Mađarskoj, Njemačkoj i Švajcarskoj.