X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
13/07/2019 |  18:12 ⇒ 18:20 | Izvor: RTS

Uništeno više od 20 nadgrobnih spomenika u Lipljanu

U noći između petka i subote, nepoznati vandali polomili su, porušili i uništili više od dvadeset nadgrobnih spomenika na pravoslavnom groblju u Lipljanu. Kancelarija za KiM traži osudu i reagovanje protiv mržnje.
Uništeni nadgrobni spomenici u Lipljanu, arhiv - Foto: RTS
Uništeni nadgrobni spomenici u Lipljanu, arhivFoto: RTS

Od preuzimanja ingerencija međunarodne zajednice na Kosovu i Metohiji, ovo pravoslavno groblje je više puta bilo na meti vandala.

- Preko dvadeset spomenika je porušeno. Pozvali smo policiju, to smo jedino mogli, i evo i sami možete da vidite šta je ovdje urađeno. Dešavalo se i ranije, rušili su spomenike koji su bliže putu. Ovog puta su ušli dublje u groblje, da se valjda ne vidi, ne primijeti, i porušili su preko dvadeset spomen ploča, a na jednoj ploči su izvršili i nuždu - rekao je za RTV Gračanica predsjednik srpske zajednice u Lipljanu Јovica Mirić.

Preostali Srbi smatraju ovo porukom da nisu poželjni u Lipljanu.

- Sa velikim bolom i tugom su naši mještani dobili prvu informaciju da su uništena dva nadgrobna spomenika. Međutim, kada smo došli na lice mjesta, vidjeli smo da je više od dvadeset spomenika srušeno, polomljeno, uništeno. Šta mi preostali Srbi još možemo da očekujemo, ako im i naši mrtvi smetaju. Ovo je poruka da ne žele suživot sa nama, da nema budućnosti ovdje za nas - istako je Zoran Radić, predstavnik Srba u opštini Lipljan.

Uviđaj je izvršila kosovska policija.

Rušenje više od 20 srpskih nadgrobnih spomenika u Lipljanu pokazuje da je ideologija mržnje i dalje sveprisutna među separatistima, ali i da je šovinističko orgijanje na Kosovu i Metohiji činjenica koja nikoga na zapadu ne uzbuđuje, jer to su samo srpski grobovi, saopštila je Kancelarija za KiM. 

Iz Kancelarije poručuju i da mržnja koja nekažnjeno buja, bez odgovora i osude, obično na kraju pronađe i živu metu, i zato kultura rušenja i uništenja mora biti tretirana onako kako se tretira i u ostalim delovima Evrope - "jasnom osudom i odlučnom reakcijom".