latinica  ћирилица
14/07/2019 |  08:40 ⇒ 14:01 | Autor: Agencije

Veliki dan za Francusku, Makron pokazuje "evropsku vojsku"

Francuski predsjednik Emanuel Makron će pokazati odbrambene kapacitete EU isticanjem u prvi plan evropsku vojnu saradnju na paradi povodom Dana pada Bastilje.
Vojna parada u Parizu - Foto: AP
Vojna parada u ParizuFoto: AP

Parada se danas održava u Parizu u znak sjećanja na 14. jul 1789. godine kada je tvrđava-zatvor zauzeta tokom Francuske revolucije.

Kako navodi thelocal.fr, ova demonstracija vojne saradnje u okviru EU dešava se u trenutku narastajućih napetosti sa SAD.

Makronovi gosti na paradi na Јelisejskim poljima biće, između ostalih, njemačka kancelarka Angela Merkel, predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Јunker i još uvijek aktuelna predsjednica britanske vlade Tereza Mej.

Dan pada Bastilje biće obilježen i širom Francuske paradama, proslavama, vatrometima, a u samom Parizu će vatrogasci tradicionalno otvoriti vrata svojih stanica kako bi organizovali zabave sa građanstvom.

Biće održan i veliki koncert kod Ajfelovog tornja.

Biće predstavljeno "evropsko jedinstvo"

Devet učesnika, uz Francusku, Evropske inicijative za intervenciju, osnovane prije godinu dana na Makronovo insistiranje s ciljem razvoja "zajedničke strateške kulture", biće predstavljene na paradi - Belgija, Velika Britanija, Njemačka, Danska, Holandija, Estonija, Španija, Portugal i Finska.

Nakon parade, Makron će doručkovati s predsjednicima Finske, Portugala i Estonije, Saulijem Ninistom, Marselom Rebel de Sousom i Kersti Kaljuaid.

Takođe će biti prisutni njemačka kancelarka Angela Merkel, premijeri Holandije i Belgije, Mark Rute i Šarl Mišel, kao i predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Јunker, generalni sekretar NATO Јens Stoltenberg i ministarke odbrane Španije i Danske, Margarita Robles i Trine Bramsen.

Veliku Britaniju će predstavljati i potpredsjednik Vlade Dejvid Lidington.

Pad Bastilje, 14. jula 1789. predstavlja simbol kraja apsolutističke monarhije i jedinstva nacije. Poslije toga je 26. avgusta 1789. godine usvojena Deklaracija o ljudskim i građanskim pravima. Tom deklaracijom su kasnije utemeljene francuske nacionalne vrijednosti - sloboda, jednakost i bratstvo (liberte, egalite, fraternite).