latinica  ћирилица
14/07/2019 |  12:19 ⇒ 12:33 | Autor: RTRS

Trebinje: Održan koncert SKUD "Oplenac" iz Toronta

U dvorištu Muzeja Hercegovine, održan je koncert prijateljskih ansambala Srpskog kulturno-umjetničkog društva "Oplenac" iz Kanade, tačnije iz Toronta i Gradskog kulturno umjetničkog društva "Alat Svislajon" iz Trebinja.

SKUD "Oplenac" osnovan je prije 32 godine, sa željom da se srpska tradicaja i običaji ne zaborave u dijaspori. Danas je to sjedište srpske kulturne zajednice u Torontu. Okuplja skoro četiri stotine članova raspoređenih u osam grupa, a Srpska škola jezika okuplja i starije i mlađe članove društva. Ima ih iz skoro svih krajeva bivše Јugoslavije.

Roditelji djece koja su rođena u Kanadi smatraju da je veoma važno da njihovi potomci znaju svoje korijene. Trude se da sačuvaju svoj identitet i preko okeana, što je odgovorno, moralno, ali i veoma teško.

- Djeca koja su rasla u kanadskom sistemu ne znaju šta znači biti Hercegovac, šta znači biti Bosanac ili Srbijanac, lala i vi prosto morate da im prenesete viziju koju oni nemaju jer nisu odrasla ovdje - da lala igra sitno, da Hercegovac kad zaigra on i zapjeva, da Srbijanac lagano igra...- ističe Saša Bogunović, umjetnički direktor SKUD-a "Oplenac".

Maša Mavrak, porijeklom Hercegovka, već 15 godina igra folklor u "Oplencu". U njenoj kući govori se isključivo srpski jezik. Slično je i sa ostalim čalnovima "Oplenca".

- Јa sam se rodila u Kanadi, prva sam generacija, mama i tata su došli 1995. godine i odmah su me upisali u folklor. Držim do tradicije, a u srpskoj školi nas ima puno, držimo se zajedno i čuvamo korijene - kaže Maša.

Koncertom u Trebinju, srpsko kulturno umjetničko društvo "Oplenac" završio je svoju mini turneju. Prethodno su nastupali u Njemačkoj, Beogradu, Kraljevu, Vrnjačkoj Banji, Zlatiboru, Mokroj Gori i Višegradu.

Nakon koncerata većina ih ide na zasluženi odmor, u posjetu rodbini i prijateljima, koje dugo nisu vidjeli.