latinica  ћирилица
14/07/2019 |  12:45 | Autor: SRNA

Istočni Drvar: Spriječiti provociranje srpskih povratnika

Načelnik opštine Istočni Drvar Milka Ivanković ocijenila je da odbor HDZ-a BiH Livnjskog kantona inicijativom o obilježavanju 24 godine od "oslobođenja Glamoča, Drvara i Bosanskog Grahova", želi da isprovocira Srbe povratnike, te pozvala relevantne institucije da to ne dozvole.
Istočni Drvar - Foto: RTRS
Istočni DrvarFoto: RTRS

Ivankovićeva je rekla da je ova inicijativa, koju je nedavno usvojio Kantonalni odbor HDZ BiH, suludi pokušaj provociranja srpskih povratnika u ove opštine i vrijeđanje njihovog dostojanstva.

- Ovo je vijekovima naša zemlja. Koga su i od čega oni oslobodili Drvar, Glamoč i Grahovo? Ko je čije oteo i uzeo i ko je čija prava ugrozio? - pita Ivankovićeva.

Ona je navela da je oteta srpska imovina i da su od 1995. godine protjerivani Srbi.

- Srbi ničije nisu oteli, ni prisvojili i svih ovih godina povratka na svoja ognjišta bili su suočeni sa raznim mukama od tih istih `oslobodilaca`, koji su otimali ono što je vijekovima Srbima pripadalo i pripada - rekla je Ivankovićeva.

Ona je istakla da je sramota što se nakon 24 godine od završetka rata ovakvom incijativom želi izazvati nemir među ljudima.

Ivankovićev smatra da inicijatori ovakvih suludih ideja treba da budu kažnjeni i ućutkani, jer se vjerovatno i pripadnici hrvatskog naroda stide ovog pokušaja destabilizacije odnosa.

Ona kaže da opština Istočni Drvar daje maksimalu podršku načelnicima povratničkih opština Drvar, Glamoč i Bosansko Grahovo, koji se protive ovoj sramnoj ideji.

- Znam sa čim se suočavaju srpski povratnici i koliko muke, torture i omolovažavanja trpe na svojim leđima - kaže Ivankovićeva.

Ona je poseban akcenat stavila na to kroz šta Srbi povratnici prolaze kada je riječ o zapošljavanju.

- Јa jesam načelnik u Republici Srpskoj, u Istočnom Drvaru, ali moja i briga i svih nas su problemi koji nastaju u federalnom dijelu Drvara, a tiču se i nas u Istočnom Drvaru - poručuje Ivankovićeva.

Ona je zatražila podršku svih relevantnih institucija na entitetskom, nivou BiH, ali i u Evropi, da ne dozvole ovakvo provociranje i bezobrazluk pojedinih ljudi.

Livanjski mediji objavili su da je na 10. Izbornoj skupštini Kantonalnog odbora HDZ BiH Livno usvojena inicijativa o obilježavanju 24 godine od "oslobođenja Bosanskog Grahova, Glamoča i Drvara", uz prijedlog da to bude uz vojne počasti i u prisustvu visokih zvaničnika 28. jula u Bosanskom Grahovu, 29. jula u Glamoču i 13. septembra u Drvaru, gdje bi trebalo da bude centralni skup.