latinica  ћирилица
14/07/2019 |  15:28 | Autor: sputniknews.com

Sukob policije i demonstranata na Dan pada Bastilje (VIDEO)

Francuski pokret "Žuti prsluci" organizovao je proteste u Parizu na dan oblježavanja pada Bastilje.

Organizatori su povezali nedjeljni protest sa simbolom koji predstavlja Dan pada Bastilje. Ove godine obilježava se 230. godišnjica zauzimanja pariskog zatvora kojim je počela Francuska revolucija.

U Parizu su zbog toga povećane mere bezbjednosti.

​Јoš prije početka vojne parade, u jednoj od zona predviđenih za gledaoce desio se sukob sa policijom. Prema informacijama francuskih medija, pripadnici policije priveli su tri ključna predstavnika pokreta među kojima je i ideolog pokreta "Žuti prsluci" Erik Drue.

Demonstranti koji su uzvikivali parole počeli su da probiju barikade postavljene za paradu. Nakon sukoba sa policijom, pripadnici bezbjednosnih snaga upotrebili su suzavac.​

Talas protesta "Žutih prsluka" počeo je u Francuskoj sredinom novembra 2018. godine zbog planiranog povećanja poreza na gorivo. Iako su francuske vlasti odbacile planove za povećanje poreza na gorivo i nametnule druge mjere za poboljšanje socijalnog i ekonomskog stanja zemlje, demonstranti nastavljaju da izlaze na ulice širom Francuske svakog vikenda kako bi pokazali svoje nezadovoljstvo vladinom politikom.