X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
14/07/2019 |  15:28 | Izvor: sputniknews.com

Sukob policije i demonstranata na Dan pada Bastilje (VIDEO)

Francuski pokret "Žuti prsluci" organizovao je proteste u Parizu na dan oblježavanja pada Bastilje.
Sukob policije i demonstranata na Dan pada Bastilje (foto:AFP 2019 / PHILIPPE LOPEZ) -
Sukob policije i demonstranata na Dan pada Bastilje (foto:AFP 2019 / PHILIPPE LOPEZ)

Organizatori su povezali nedjeljni protest sa simbolom koji predstavlja Dan pada Bastilje. Ove godine obilježava se 230. godišnjica zauzimanja pariskog zatvora kojim je počela Francuska revolucija.

U Parizu su zbog toga povećane mere bezbjednosti.

​Јoš prije početka vojne parade, u jednoj od zona predviđenih za gledaoce desio se sukob sa policijom. Prema informacijama francuskih medija, pripadnici policije priveli su tri ključna predstavnika pokreta među kojima je i ideolog pokreta "Žuti prsluci" Erik Drue.

Demonstranti koji su uzvikivali parole počeli su da probiju barikade postavljene za paradu. Nakon sukoba sa policijom, pripadnici bezbjednosnih snaga upotrebili su suzavac.​

Talas protesta "Žutih prsluka" počeo je u Francuskoj sredinom novembra 2018. godine zbog planiranog povećanja poreza na gorivo. Iako su francuske vlasti odbacile planove za povećanje poreza na gorivo i nametnule druge mjere za poboljšanje socijalnog i ekonomskog stanja zemlje, demonstranti nastavljaju da izlaze na ulice širom Francuske svakog vikenda kako bi pokazali svoje nezadovoljstvo vladinom politikom.