latinica  ћирилица
14/07/2019 |  15:56 ⇒ 21:00 | Autor: RTRS

U selu Čitluk kod Kozarske Dubice obnavlja se crkva

Obećano, urađeno. U selu Čitluk kod Kozarske Dubice, koje je tokom Drugog svjetskog i Odbrambeno-otadžbinskog rata podnijelo brojne žrtve, zahvaljujući predsjedavajućem i srpskom članu Predsjedništva BiH, Miloradu Dodiku, obnavlja se crkva.

On je prošle godine, kao predsjednik Srpske iz svog kabineta donirao 50.000 maraka za rekonstrukciju crkve u Čitluku. Na njegovu inicijativu, afsaltirano je i šest i po kilometara puta u ovom selu, a najavljeno je i rješavanje problema vodosnabdijevanja na ovom podurčju.

Dubičko selo Čitluk, istorija nije štedjela. Stradalo je i u Drugom svjetskom i u Odbrambeno-otadžbinskom ratu. Danas ovdje živi oko 300 stanovika, a školu pohađa pet đaka. Predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, prošle godine je kao predsjednik Srpske iz svog kabineta za obnovu crkve u Čitluku, posvećene Svetoj Petki, donirao 50.000 maraka. Na njegovu inicijativu, afsaltirano je i šest i po kilometara puta u ovom selu. Mještani kažu, novi put znači život.

- Makadam je stotinu godina bio. Momentalno je život drugačiji. Јeste da nema naroda, jeste da odlazi, ali ipak ima još mladih ljudi - rekao je Borko Slijepac mještanin sela Čitluk.

Mještani ističu da im je drago da ih se neko sjetio, i da im je to bilo potrebno kako bi zadržai to malo omladine što je ostalo.

Hram, izgrađen prije 112 godina, centralno je mjesto okupljanja mještana Čitluka. Vrši se kompletna rekonstrukcija objekta.

- Znači mnogo, ovo je centar sela, ovo je što selu treba, bez ovoga selo ne može. Tu je i spomenik poginulim borcima, ovo selo je dalo devet poginulih boraca na svoju veličinu i svoj prostor - rekao je protojerej Petar Makarić paroh kostajnički.

Asfaltirani put od posebnog je značaja za poljoprivrednike Čitluka, ali i mještane okolnih sela. Ovo je svojevrsni dug prema ovom stradalničkom selu. 

- Neka investicija je vrijedna oko 850. 000, 950. 000 maraka, što nije malo za ovaj kraj jer Dodik pokazuje senzibilitet za ovaj narod koji je stradao u Drugom svjetskom ratu i ovom ratu - naveo je Radenko Reljić načelnik Opštine Kozarska Dubica.

Najavljeno je i rješavanje problema vodosnabdijevanja na ovom podurčju.

- Јa se nadam da će ova faza vodovoda tri koja treba da riješi snabdijevanje Knežice biti gotova početkom ili polovinom sljedeće godine i onda ćemo krenuti u fazu sekundarne mreže, gdje ćemo vršiti snabdijevanje vodom komplete Knežice i svih ovih malih sela koja se nalaze u okolini Knežice - dodao je Reljić.

Realizacijom treće faze projekta vodosnabdijevanja "Komlenac", oko hiljadu i po stanovnika, na ovom području, dobiće vodu iz gradskog vodovoda.