latinica  ћирилица
14/07/2019 |  16:56 ⇒ 20:36 | Autor: SRNA

Linta: Konačno utvrditi istinu o događajima u i oko Srebrenice

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta smatra da Srbija treba da pokrene sveobuhvatnu diplomatsku inicijativu s ciljem da se konačno utvrdi prava istina o događajima u i oko Srebrenice u proteklom građanskom ratu u BiH, jer su sudske presude zasnovane na lažima.
Miodrag Linta - Foto: TANЈUG
Miodrag LintaFoto: TANЈUG

Linta je naveo kako ne postoje dokazi da je na srpskoj strani postojao udruženi zločinački poduhvat o prisilnom uklanjanju Bošnjaka, a kamoli namjera o njihovom fizičkom uništenju.

- Sudske presude Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde su duboko nepravedne, jer su zasnovane na lažima, neistinama, i kao takve ne mogu nikada biti prihvaćenje od strane srpskog naroda - ocijenio je Linta.

On je naglasio da "bošnjački političari, intelektualci i crkveni dostojanstvenici treba da znaju da insistiranjem na lažnom mitu da se u Srebrenici desio genocid nanose veliku štetu vlastitom narodu".

- Krajnje je vrijeme da se u interesu pravde, srpskog i bošnjačkog naroda i čitavog svijeta snagom argumenata razobliči neosnovanost optužbi i presuda Međunarodnog suda pravde i Haškog trubunala da je u Srebrenici tobože izvršen genocid nad Bošnjacima - istakao je Linta u pisanoj izjavi za javnost.

Linta je naveo da presude Haškog tribunala, kojima su Radovan Karadžić, general Ratko Mladić i još jedan broj lica osuđeni za genocid, nisu zasnovane na čvrstim dokazima i činjenicama već na lažnim izjavama određenog broja svjedoka iz reda bošnjačkog naroda i drugih.

- Zbog toga je potrebno da se ustanovi novi međunarodni mehanizam koji bi preispitao sve izrečene presude - smatra Linta.

Prema njegovim navodima, u Srebrenici se u julu 1995. godine desio zločin, koji se, prema definiciji međunarodne Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju genocida iz 1948. godine, apsolutno ne može smatrati genocidom.

On je ocijenio da samo prava istina o događajima u Srebrenici od 1992. do 1995. godine može biti temelj za izgradnju povjerenja između Srba i Bošnjaka.