latinica  ћирилица
14/07/2019 |  17:09 | Autor: SRNA

Šeparović: Odluka Ustavnog suda o pravima Srba mora biti provedena

Predsjednik Ustavnog suda Hrvatske Miroslav Šeparović očekuje od lokalnih vlasti u Vukovaru da provedu odluku suda o potrebi unapređenja prava Srba u ovom gradu, koja se tiču jezika i pisma.

Povodom izjave gradonačelnika Vukovara Ivana Penave da još nije trenutak za unapređenje prava Srba u Vukovaru, Šeparović je rekao da se odluke Ustavnog suda moraju izvršavati i da to važi za sva pravna i fizička osoba.

- To je dužnost prvenstveno gradonačelnika i Gradskog vijeća. Neću polemisati sa gradonačelnikom. Mi smo svoje rekli - rekao je Šeparović za N1.

On je rekao da očekuje da gradonačelnik Vukovara i Gradsko vijeće u oktobru postupe po svom statutu i razmotre dostignuti stepen razumijevanja, snošljivosti i tolerancije, te da to obrazlože.

- Mi imamo razumijevanja za Vukovar, jer da nemamo, odluka bi bila drugačija i prava bi se primijenila odmah i sad - rekao je Šeparović.

On je istakao da onome ko je ostao bez ičega, upotreba ćirilice ili srpskog jezika neće vratiti najmilije.

Odgovarajući na pitanje šta će se dogoditi ako vukovarske vlasti ne postupe po uputstvu Ustavnog suda, Šeparović je rekao da je sud pozvao hrvatsku Vladu da obezbijedi tijela da provedu ovu odluku.

- Vlada je to i inače dužna provoditi. Sad je na Vladi da ovo pitanje riješi. Podsjetili smo je i na nalog da uredi prikladan pravni mehanizam ako lokalne vlasti ne postupe po zakonu. I tada smo rekli dok se ne donese zakon po kojem bi se uredio pravni mehanizam, ne smije se nasilnim mjerama provoditi zakon - kaže Šeparović.

On ističe da nije cilj da se razbijaju ploče, već da je svrha dijalog koji je mukotrpan, težak i nema alternativu.

- Nećemo slati policiju tamo, to je sigurno, ali ćemo biti uporni u provođenju naše odluke. Nije to politička odluka. Ustavni sud ne donosi političke odluke, nego one mogu imati političke implikacije - rekao je Šeparović.

On je istakao da je situacija u Vukovaru specifična, ali da se ustavni zakon treba primjenjivati u cijeloj Hrvatskoj.

Penava je rekao na konferenciji za novinare da još nije trenutak za unapređenje prava Srba u Vukovaru koja se tiču jezika i pisma, jer se "ne može preći preko ogromne nepravde iz 1991. godine".