latinica  ћирилица
14/07/2019 |  17:37 ⇒ 17:53 | Autor: sputniknews.com

U Tursku doletjeli i šesti i sedmi avion sa ruskim PVO sistemima (VIDEO)

U Tursku su doletjeli i šesti i sedmi avion sa ruskim protivvazdušnim sistemima "S-400", saopštilo je tursko Ministarstvo odbrane.

Kako se navodi u saopštenju, ova isporuka izvršena je strogo u skladu sa uslovima ugovora koji je potpisan između Rusije i Turske.

Ministarstvo odbrane Turske je 12. jula objavilo da je isporuka S-400 u tu zemlju počela. Kasnije je te informacije potvrdila je i Savezna služba za vojno-tehničku saradnju Rusije.

Ugovor o nabavci četiri diviziona S-400 vrijedan 2,5 milijardi dolara zaključen je 2017. godine. Turska će deo isporuke S-400 platiti sama, a dio na račun ruskog kredita.

Kupovina najnovijih ruskih sistema za protivvazdušnu odbranu S-400 izazvala je međunarodni skandal između Turske i Sjedinjenih Američkih Država. Vašington je zahtijevao da se sporazum obustavi i da se umesto njih nabave američki sistemi "Patriot".

U slučaju odbijanja, Vašington nije isključio mogućnost odlaganja ili poništavanja prodaje Turskoj najnovijih lovaca "F-35", ali je Turska odbila da učini ustupke.