X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
14/07/2019 |  18:29 | Izvor: SRNA

Mitropolit Amfilohije: Svetinje pripadaju narodu

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije poručio da svetinje pripadaju Bogu i narodu koji ih gradi.
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije - Foto: SRNA
Mitropolit crnogorsko-primorski AmfilohijeFoto: SRNA

- One pripadaju živome Bogu i njegovoj dobroti, onda narodu koji ih gradi, crkvi Božijoj, tako je bilo kroz vijekove. Onda pripadaju i državi u kojoj se nalaze, ali to ne znači da oni koji su na vlasti imaju pravo da otimaju te svetinje, da ih prisvajaju i kažu kako su njihove - rekao je mitropolit u besjedi u manastiru Đurđevi stupovi kod Berana, gdje je danas održan Sabor kola srpskih sestara Crne Gore.

Prema njegovim riječima, u vrijeme kada su Crnom Gorom upravljali kršteni vladari oni su mogli da kažu da su to i njihove svetinje, kao što je bio kralj Nikola, ali to ne mogu da kažu sljedbenici oni koji se odrekli Boga i u njega ne vjeruju.

Mitropolit je u besjedi pomenuo i optužbe da Crkva ne poštuje vlast u Crnoj Gori.

- Mi poštujemo vlast, poštujemo ono što je od Boga dato kao poredak društva. Ali, to ne znači da moramo poštovati svaku odluku vlastodržaca, pogotovo antibožnih, koji razaraju svetinje Božje i svetinju narodne duše i narodnog života - istakao je mitropolit.