latinica  ћирилица
14/07/2019 |  20:05 ⇒ 15/07/2019 | 10:25 | Autor: SRNA

Policija traži pravo prigovora na odluke tužilaštva

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je da policiji u praksi treba omogućiti da prigovori na obustavljanje istrage ako su prikupljeni dokazi za dalje procesuiranje.
Dragan Lukač - Foto: RTRS
Dragan LukačFoto: RTRS

Lukač je rekao da je potrebno pronaći adekvatno rješenje.

- Ništa nam ne znači ako imamo neko zakonsko rješenje koje je nesprovodimo u praksi ili koje se vrlo teško sprovodi, a mnogo takvih imamo - rekao je Lukač za Alternativnu televiziju.

ATV je naveo primjer nedavne odluku postupajućeg tužioca o obustavljanju istrage protiv braće Boška i Bogdana Diljevića, osumnjičenih za ubistvo Bojana Koprene još 2014. godine.

Iako su inspektori Uprave za organizovani i teški kriminalitet podnijeli izvještaj i sproveli uhapšene Diljeviće u tužilaštvo, pušteni su na slobodu bez ispitivanja.

Lukač je istakao da je policija bila na korak do rasvjetljavanja krivičnog djela, ali da je tužilaštvo onemogućilo procesuiranje osumnjičenih.

- Mislim da smo bili na pragu rješavanja tog slučaja i da je policija pribavila određene dokaze za koje smatramo da bi bili vjerodostojni na sudu. Imamo i svjedoke koji mogu da potvrde određene činjenice i dešavanja iz tog slučaja - rekao je Lukač.

Prema njegovim riječima, došlo je do razmimoilaženja sa tužilaštvom i taj slučaj je sada u zastoju.

MUP je dostavio inicijativu za izmjene zakona da mu bude omogućeno pravo žalbe na odluku tužioca.

Ministar pravde Anton Kasipović je naveo da će sa najvećom pažnjom biti razmoteran inicijativa i razmišljanje MUP-a.

- Šta je cilj i obaveza Ministarstva pravde - prije svega da izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku učinimo postupanje svih institucija u pravosudnom sistemu Republike Srpske efikasnijim, boljim, bržim i, prije svega, u interesu zaštite prava građana Srpske - naveo je Kasipović.