X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
15/07/2019 |  11:39 ⇒ 12:29 | Izvor: RTRS

Završen sastanak u "Aluminiju", Čović bez komentara

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, danas se sastao s predstavnicima Uprave, Nadzornog odbora i Nezavisnog sindikata radnika "Aluminija".

Nakon sastanka, Čović opet nije davao izjave za medije. Sastanku je prisustvovala i ministarka finansija FBiH Јelka Milićević (HDZ), koja, takođe, nije željela ništa komentarisati.

Ranije je Nezavisni sindikat zaposlenih "Aluminija" d.d. Mostar zatražio od vlasnika društva vlade FBiH, predstavnika malih dioničara i RH te ostalih institucija pravne države FBIH da ispitaju financijske tokove u Aluminiju i primjereno kazne sve one koji su radili nezakonite radnje koji su svojim nemarnim i ne sposobnim radom ugrozili egzistenciju zaposlenih i njihovih porodica.

Јavnosti u FBiH više puta je ukazivano na mutne poslove koji se odvijaju unutar društva te o potpisivanju loših, štetnih ugovora na štetu društva koje su provodile uprave ove kompanije sa svojim mentorima koji su ih nagrađivali sa astronomski visokim primanjima.

- Svi su dolazili kao spasitelji na te funkcije gdje su obmanjivali javnost i najavljivali bolje dane za Aluminij sa rješavanjima ključnog pitanja nabavke električne energije po ekonomsko prihvatljivim uslovima pa sve do revidiranja svih loših zatečenih ugovora da bi na kraju taj ceh, zbog lošeg i nesavjesnog upravljanja tih nesposobnih kadrova koji su sebe nazivali menadžerima visoke klase, te nedovoljne brige samih vlasnika, bio da zaposleni u Aluminiju, njih 900, ostaju na ulici bez bilo kakvih primanja. Tražimo da vlasnici sa nadležnim institucijama što hitnije krenu u procesuiranje svih odgovornih osoba koji su činile upravljačka tijela Aluminija od početka njegove dubioze - navode iz Sindikata zaposlenih.

Izvor: Vijesti.ba