X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Tvoje lice zvuči poznato
15/07/2019 |  12:11 ⇒ 12:15 | Izvor: RTRS

UNRS: Policijski službenici da se prema novinarima odnose u skladu sa zakonom

Predstavnici Udruženja novinara Republike Srpske održali su radni sastanak sa načelnicom Odjeljenja za odnose s javnošću Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske Mirnom Miljanović.
Udruženje novinara Republike Srpske -
Udruženje novinara Republike Srpske

Na sastanku, koji je održan nakon debate "Policija i novinari na javnim skupovima - prava i obaveze", bilo je riječi o narednim koracima kojima bi se smanjio broj nesporazuma i sukoba između medijskih radnika i policijskih službenika na terenu.

- Udruženje novinara Republike Srpske poziva medijske radnike da prilikom rada na terenu i praćenja javnih događaja, koje obezbjeđuju pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, obavezno, na vidno mjesto, istaknu akreditaciju izdatu od strane medijske kuće za koju rade. Takođe, Udruženje novinara Republike Srpske poziva policijske službenike da prilikom rada na terenu imaju istaknut natpis sa imenom i prezimenom i/ili policijsku legitimaciju/značku u skladu sa odlukom koja propisuje izgled uniforme, ali i u skladu sa Zakonom o policiji Republike Srpske - navodi se u saopštenju Udruženja novinara Srpske.

- Policijske službenike pozivamo da se prema medijskim radnicima odnose u skladu sa zakonom, uljudno i uz puno uvažavanje. Medijske radnike pozivamo da poštuju procedure i da uvažavaju policijske službenike - dodaje se u saopštenju.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, u prethodnoj godini zabilježeno je pet napada na medijske radnike od kojih je najdrastičniji pokušaj ubistva novinara Vladimira Kovačevića.

- Prema istim podacima u dva slučaja riječ je o prijetnjama putem društvenih mreža i/ili komentara na portalima, u jednom slučaju riječ je o ugrožavanju bezbjednosti i u jednom slučaju riječ je o oštećenju ili oduzimanju tuđe stvari.

- Ovim putem pozivamo medijske radnike da svaku prijetnju sa kojom se susretnu prijave Ministarstvu unutrašnjih poslova, ali i Udruženju novinara Republike Srpske - stoji u saopštenju ovog Udruženja.