latinica  ћирилица
15/07/2019 |  13:37 ⇒ 24/07/2019 | 11:42 | Autor: RTRS

Vrijednost piralena u Vrbanji i Vrbasu u granicama maksimalno dozvoljenih

Po nalogu Republičke vodne inspekcije u drugoj polovini juna izvršeno je uzimanje tri uzorka sedimenta iz korita rijeke Vrbas, kako bi se laboratorijskim analizama utvrdilo eventualno postojanje piralena i drugih štetnih materija u sedimentu, navodi se u saopštenju Inspektorata Republike Srpske.
Vrbas - Foto: RTRS
VrbasFoto: RTRS

- Republička uprava za inspekcijske poslove uputila je Zahtjev za uzorkovanje i ispitivanje uzorka Institutu za vode Bijeljina, a uzorkovanje sedimenta izvršeno je 19. i 20. juna ove godine. Laboratorijskim analizama navedenih uzoraka utvrđeno je da su vrijednosti polihlorovanih bifenila, odnosno piralena u granicama ciljanih i maksimalno dozvoljenih vrijednosti - stoji u saopštenju Inspektorata Srpske.

- Prvi uzorak je uzet u zoni ušća rijeke Vrbanje u Vrbas, drugi u koritu rijeke Vrbas na prostoru male Ade i treći u blizini bivšeg visećeg mosta kod "Vitaminke" u naselju Česma. Analizama je ispitivano prisustvo teških metala, piralena i drugih ugljikovodonika i na osnovu Izvještaja o ispitivanju utvrđeno je da su rezultati analiza u granicama maksimalno dozvoljenih koncentracija. Manje odstupanje utvrđeno je samo kod koncentracije benzo(a)antracena, jedinjenja koje nastaje kao produkt sagorijevanja nafte i nalazi se u izduvnim gasovima motora sa unutrašnjim sagorijevanjem - navedeno je u saopštenju.