latinica  ћирилица
15/07/2019 |  13:46 ⇒ 14:12 | Autor: B92

U Evropi postoji "tempirana bomba", gora od Černobilja

Fabrika nuklearnog otpada Ujedinjenog Kraljevstva "Selafild" u Kambriji nosi titulu "najopasnije induistrijske zgrade u zapadnoj Evropi".
Fabrika nuklearnog otpada "Selafild" (Foto: cumbriachamber.co.uk) -
Fabrika nuklearnog otpada "Selafild" (Foto: cumbriachamber.co.uk)

Prema pisanju britanskog Sana, za protekle dvije godine dogodilo se čak 25 slučajeva probijanja bezbjednosti.

Navedeni incidenti, kako je prenio Sputnjik internešenel, odnose se na ozbiljne propuste: od curenja radijacije iz vodenih cijevi, preko nezatvaranja buradi za nuklearni otpad, pa sve do prosipanja uranijumskog praha i cijevi iz kojih curi kiselina.

Prema navodima britanskog medija, u oktobru 2017. u tu fabriku bio je hitno pozvan tim specijalaca nakon što je došlo do incidenta s nestabilnim hemikalijama, što je izazvalo strah okolnog stanovništva, a svega mjesec dana kasnije otkriveno je da je jedan radnik britaske fabrike bio izložen niskom nivou radijacije.

Takođe, ranije ove godine došlo je do oštećenja kabla visokog napona što je prouzrokovalo nestanak struje, što je nagnalo Nuklearno regulatorno tijelo da konačno reaguje i fabrici pošalje zahtjev za hitnim poboljšanjem bezbjednosti.

Lokalno stanovništvo živi u konstantnom strahu jer smatraju da je i jedan incident previše, a pogotovo nekoliko koliko ih se dogodilo u toj fabrici nuklearnog otpada.

Međutim, rukovodstvo fabrike odgovara da razloga za brigu nema i da su svi dosadašnji incidenti bili na nivou "najmanje moguće opasnosti".

Inače, u fabrici u Kambriji nalazi se zaliha od 140 tona plutonijuma, a u njoj se skladišti i nuklearni otpad iz ostalih nuklearnih reaktora Ujedinjenog Kraljevstva.