latinica  ћирилица
15/07/2019 |  15:37 ⇒ 20:01 | Autor: sputniknews.com

Vučić i Makron o rješavanju "kosovskog čvora"; Francuska za sporazum (FOTO/VIDEO)

Francuski predsjednik Emanuel Makron boravi u dvodnevnoj posjeti Srbiji, što je prva posjeta nekog francuskog lidera poslije 18 godina.

Makron je razgovarao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Potpisana su 22 različita sporazuma, a u okviru posjete prvog dana dvojica predsjednika položili su vijenace na Spomenik braniocima Beograda 1914-1918. godine, kao i cvijeće na grob Milunke Savić u Aleji Velikana, koju u Francuskoj zovu "srpska Јovanka Orelanka". Vučić i Makron položili su vijence i na Spomenik zahvalnosti Francuskoj.

Drugog dana posjete Makrona Srbiji, dvojica predsjednika sastaće se sa mladima i sa umjetnicima.

----------

19.53 Uz intoniranje himni, dvojica predsjednika položili su vijence na Spomenik zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu. 

(Foto: Predsjedništvo Srbije)

19.30 Uz pjesmu "Tamo daleko" francuski i srpski predsjednik položili su vijence na Spomenik braniocima Beograda u Prvom svjetskom ratu. Vučić i Makron položili su cvijeće i na grob Milunke Savić u Aleji velikana.

18.32 Makron: Francuska za obnovu dijaloga Beograda i Prištine i potpuno ću se angažovati da do toga dođe.

18.30 Makron je rekao da će organizovati sastanak sa predstavnicima privremenih prištinskih institucija, predsjednikom Srbije i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel o pitanju Kosova. On je rekao da je Francuska za postizanje sporazuma Beograda i Prištine.

18.29 Makron: EU mora da se reformiše kako bi bila spremna da primi Srbiju.

18.19 Makron je rekao da su francuski i srpski narod vezani za slobodu, ističući prijateljstvo dvije zemlje. Zahvalio je Vučiću na srdačnom dočeku i na donaciji za obnovu katederale Notr Dam. 

18.11 Vučić je rekao da nikada nije imao tako otvoren razgovor kao sa Makronom. Razgovarali o svim ključnim problemima - rješavanju "kosovskog čvora".

- Govorio sam istinu i zamolio Makrona da nam Francuska pomogne i na evropskom putu - rekao je Vučić.

18.09 Završen sastanak francuskog i srpskog predsjednika.

18.07 Potpisivanje sporazuma između Francuske i Srbije.

16:45 Počeo sastanak Vučića i Makrona u četiri oka;

Foto: Tanjug/Predsedništvo

Vučić je pokazao je Makronu, prije zvaničnih razgovora u Palati Srbija, globus - poklon bivšeg predsjednika Fransoa Miterana, prenosi Tanjug.

Model globusa iz 1985. godine predsjednik Miteran darovao je šefovima država sa kojima je Francuska njegovala dobre diplomatske odnose, a SFR Јugoslavija je bila jedna od njih. Globus koji se nalazi u Palati Srbija stigao je iz Francuske kao diplomatski poklon koji je Miteran uručio tadašnjem predsjedniku Predsjedništva SFRЈ Lazaru Mojsovu 1987. godine.

Izrađen je 1985. godine po direktnoj porudžbini i zamisli predsjednika Miterana. Glavni konstruktor ovog globusa bio je arhitekta, pisac, graver i kartograf Fernand Pujon, bliski saradnik predsjednika, a kao inspiracija poslužili su mu Koronelijevi globusi iz kasnog 17. veka.

Globus se čuva u Palati Srbija, a isti takav se nalazi i u rezidenciji britanskog premijera u Dauning stritu 10.

16:32 Vučić i Makron su poslije dočeka su se uputili na sastanak u užem formatu.

Oni će prvo razgovarati u četiri oka, potom će biti potpisan niz bilateralnih dokumenata i održan sastanak delegacija dvije zemlje.

Pred početak konferencije za medije, Vučić i Makron će razmijeniti pet sporazuma, a ukupno će biti potpisano više od 20 dokumenata, koji se u najvećoj mjeri odnose na ekonomiju, ali i na naoružanje, vojnu opremu, infrastrukturu i kulturu.

16:17 Makron stigao pred Palatu Srbija, intoniraju se himne

Uz počasni plotun garde, Makron je dočekan ispred Palate Srbija, gdje će biti održani razgovori prvo dvojice predsjednika, a onda i dvije delegacije. Makronu su pored Vučića dobrodošlicu poželjeli i premijerka Srbije Ana Brnabić kao i više ministara uključujući šefa diplomatije Srbije Ivicu Dačića.

16:11 Zvaničnici Srbije razgovarali su danas sa predstavnicima francuskih kompanija "Ežis" i "Alstom" o izgradnji metroa u Beogradu.

Konstatovano je da je riječ o velikom projektu, te da će saradnja sa francuskim kompanijama koje imaju iskustva u tom poslu biti od izuzetnog značaja, saopšteno je iz Ministarstva finansija Srbije.

15:42 Makron i Vučić su svečano otkrili tablu kojom je počela rekonstrukcija aerodroma Nikola Tesla

- Počastvovan sam što kao predsjednik Srbije mogu da vas ugostim. Uvjerićete se koliko su građani Srbije gostoljubivi, jer su s ushićenjem čekali vaš dolazak. Ubijeđen sam da ćemo dostići nove granice prijateljstva Srbije i Francuske. To ne bismo uspjeli bez vas i vaše želje da vratite u ovaj region. Francuska može da računa na Srbiju kao iskrenog prijatelja i saveznika - rekao je Vučić.

Predsjednik Makron se zahvalio na riječima dobrodošlice, a usput je čestitao na pobjedi Novaka Đokovića na Vimbldonu.

- Nijedan francuski predsjednik nije došao ove 18 godina. To je previše! Razgovaraćemo o zajedničkoj prošlosti, ali i o budućnosti. Moramo da cijenimo i poznajemo jedni druge - rekao je Makron.

15:39 Francuski predsjednik je po silasku s aviona dočekan tradicionalno, uz pogaču i so.

15:30 Avion s predsjednikom Francuske sletio na beogradski aerodrom . Makrona je dočekao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić

Makron u Beogradu (Foto:Tanjug / PREDSEDNISTVO)