X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
15/07/2019 |  15:57 ⇒ 16:00 | Izvor: SRNA

"Trka kroz Srbiju" počinje 30. jula iz Istočnog Sarajeva

Iz Istočnog Sarajeva će 30. jula krenuti Međunarodna biciklistička "Trka kroz Srbiju", koja će okupiti 150 učesnika iz 20 zemalja i biće kvalifikaciona za Olimpijske igre 2020. godine u Tokiju.
"Trka kroz Srbiju" počinje iz I.Sarajeva - Foto: SRNA
"Trka kroz Srbiju" počinje iz I.SarajevaFoto: SRNA

Direktor "Trke kroz Srbiju" Vladimir Kuvalja naglasio je da takmičenje prvi put počinje iz Republike Srpske i dodao da je praksa u svijetu da velike biciklističke trke startuju iz drugih zemalja.

Prema njegovim riječima, ovogodišnja "Trka kroz Srbiju" jedna je od najmasovnijih, što pokazuje broj takmičara iz mnogih evropskih zemalja, među kojima su Francuska, Italija, Holandija, Velika Britanija i Rumunija.

- Ovogodišnja 59. "Trka kroz Srbiju" startuje iz Istočnog Sarajeva 30. jula sa kružnom trkom od osam kilometara i 10 krugova - rekao je Kuvalja na konferenciji za novinare na Јahorini.

On je precizirao da start počinje ispred zgrade Skupštine grada Istočno Sarajevo prema kružnom toku, zatim Hilandarskom ulicom, Kasindolskom, gdje će se penjati regionalnim putem Јahorina-Istočno Sarajevo, pa spuštati prema vodovodu i praviti krug kod hotela Espanja i nazad do mjesta starta.

Kuvalja, koji je i generalni direktor Udruženja za sport, kaže da će kompletan karavan biti smješten na Јahorini s ciljem promovisanja planine i svih aktivnosti koje je Olimpijski centar pripremio.

On je istakao da ovo nije samo sportski, već i turistički događaj u Srbiji, a sada i Republici Srpskoj koji će biti koristan za promociju resursa.

Kuvalja je dodao da će druga nezvanična etapa krenuti 31. jula sa Јahorine, a zvanični start biće sa Pala preko Rogatice do Priboja, te da će se 1. avgusta voziti kružna trka na Zlatiboru, nakon čega se karavan seli za Mionicu.

- U Mionici će biti održana kružna trka, odakle će krenuti preko Beograda. Trka će biti završena u Požarevcu - kaže Kuvalja.

On je istakao da je ova biciklistička trka sportski događaj sa dugom tradicijom, budući da je prvi put organizovana 1939. godine.

Portparol Olimpijskog centra Јahorina Sanja Čeremidžić zahvalila je predstavnicima biciklističkih saveza Republike Srpske i Srbije, kao i Vladi Srpske koja je podržala ovu manifestaciju, gradonačelniku Istočnog Sarajeva Nenadu Vukoviću i zvaničnicima opština koji su pomogli realizaciju ove trke.

Predsjednik Biciklističkog saveza Srbije Branko Banović zahvalio je Vladi Srbije i Vladi Republike Srpske i svim ljudima koji u ovome ne vide samo sportski događaj, već i realizaciju Sporazuma o specijalnim paralelnim vezama.

Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić rekao je da će ceremonija otvaranja biti u Istočnom Sarajevu, te da grad raduje što su dio manifestacije sa tradicijom od 80 godina.

- Ovogodišnja manifestacija biće sigurno uspješna i daće rezultate koji su bitni za afirmaciju i promociju grada, turističkih potencijala, uključujući i olimpijsku planinu Јahorinu - naglasio je Lučić.

Načelnik paljanske opštine Boško Јugović rekao je da će Pale poslije 2011. godine ponovo biti domaćin jedne savremene biciklističke trke i zahvalio svima koji učestvuju u organizaciji.

Ovogodišnja 59. trka pod nazivom "Trka kroz Srbiju" biće održana od 30. jula do 2. avgusta.