X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
15/07/2019 |  18:04 ⇒ 20:21 | Izvor: RTRS

Glavni pretres za "Silos" ponovo pred Apelacionim vijećem

Apelaciono vijeće Suda BiH ukinulo je prvostepenu presudu, kojom su Mustafa Đelilović i još sedmorica Bošnjaka osuđeni na ukupno 60 godina zatvora za ratne zločine nad srpskim i hrvatskim civilima u logorima Silos, Krupa i Osnovnoj školi "9. maj" , na području Hadžića. Glavni pretres biće ponovo održan pred Apelacionim vijećem.

Više od dvije decenije srpski logoraši čekali su sudsku pravdu, da bi onu koju im je 5. jula prošle godine isporučio Sud BiH, dočekali s ogorčenjem. Za hapšenja i zatvaranja oko 500 Srba, među kojima su bili maloljetni, žene, starci - zlostavljanja i premlaćivanja, izgladnjivanja i odvođenja na prinudni rad, gdje su maltretirani i ubijani, osmorica optuženih osuđeni su na kazne od svega pet do 10 godina.

Zoran Aćimović, bivši logoraš u "Silosu", rekao je prije godinu dana da takva presuda vodi narode opet u sukobe, jer je lično bio zatočenik sva tri logora, kao i njegov otac i majka (60). Gledao je kako mu oca i brata prebijaju.

Nedeljko Magazin, takođe bivši logoraš u "Silosu", potvrdio je da je preživio torturu, glad, jad i zlo, zbog čega je za takvu presudu istakao da je "nikakva".

Godinu kasnije, prvostepena presuda je ukinuta. Uvažena je žalba Tužilaštva BiH, ali i žalbe odbrane dvojice optuženih Mustafe Đelilovića i Halida Čovića, potvrđuje Čovićeva odbrana. Glavni pretres biće ponovo održan, i to pred vijećem Apelacionog odjeljenja Suda BiH, odnosno sudijama koje su i ukinule prvostepenu presudu.

Vinko Lale, bivši logoraš u "Silosu" i sekretar Udruženja logoraša regije Birač-Bratunac, naveo je da očekuju da drugostepeno apelaciono vijeće donese pravičnu presudu i da kazna od 60 godina u prvostepenoj presudi bude povećana, kako bi žrtve na kraju buile zadovoljne presudom i dobile satisfakciju.

Nadaju se srpski logoraši da je prvostepena presuda oborena na osnovu žalbe Tužilaštva, te da će u ponovnom postupku biti uvaženi dokumenti i činjenice, propuštene u prvostepenom.

Lale je istakao da su oni ukazali na neke nedostatke u prvostepenom procesu i da je očekivano da Sud treba da preispita njihovu žalbu i uzme u obzir te podatke i činjenice.

- Јer, u ovom slučaju bila je očita povreda činjeničnog stanja u samom procesu - naglasio je Lale.

Isticali su u više navrata srpski logoraši da je na optuženičkoj klupi za "Silos" trebalo da bude mnogo više ljudi, nadali se da bi ovaj predmet mogao otvoriti mogućnost za nastavak istraga i nove optužnice. Prema njihovim podacima, kroz ovaj logor prošlo je blizu 700 osoba, dok su direktno ili indirektno u "Silosu" i oko njega ubijena i umrla 24, odnosno 28 logoraša.