latinica  ћирилица
15/07/2019 |  18:46 ⇒ 20:27 | Autor: RTRS

U Srpskoj 24 crne tačke

Zabrinjavaju sve češće saobraćajne nezgode, ali i nesreće sa smrtnim ishodom. Crne statistike uvećavaju se ljeti. Najčešći uzročnici su brza vožnja, alkohol i neiskustvo. Bosna i Hercegovina je, po broju smrtno stradalih u saobraćaju, daleko iznad prosjeka Evropske unije. MUP Srpske najavljuje oštrije kontrole.

"Velikom brzinom išao iz suprotnog smjera", "Skrenuo u suprotnu traku", "Vozač bio pijan", "Neprilagođena brzina" - udarni su naslovi crne hronike, od početka mjeseca. Iako statistike MUP-a u prvih šest mjeseci bilježe smanjenje broja smrtno stadalih za 10 odsto, evidentno je povećanje broja teže povrijeđenih za pet odsto, u 4.715 saobraćajnih nezgoda. Zabrinjava i to što u saobraćaju sve više stradaju mladi.

- Najugroženija kategorija lica koja su smrtno stradala ili uopšte povrijeđena u saobraćajnoj nezgodi su lica starosti od 21 do 30 godina, a ista ova kategorija učesnika u saobraćaju je najbrojnika u kategoriji lica koja su prouzrokovala saobraćajnu nezgodu - rekao je Dragan Milošević, glavni inspektor za bezbjednost saobraćaja MUP-a Republike Srpske.

Neprilagođena brzina i alkohol glavni su uzročnici. U Srpskoj, 24 mjesta su označena kao crne tačke. Najopasnije su dionice Ljubogošta-Pale, i najfrekventnije magistralne dionice M-16 i M-18. Broj saobraćajnih nezgoda uvećava se ljeti. Iz Auto-moto saveza Srspke apeluju na vozače da obave tehnički pregled vozila, poštuju propise, prave pauze tokom vožnje i ne piju alkohol.

- Ali kada se svi ti elementi poslože i da vozači poštuju propise i da je okolina u ravim uslovima, da su vozila ispravna to će doprinijeti većoj bezbjednosti i manjem stradanju u saobraćaju - naveo je Predrag Likokur iz Auto-moto saveza Republike Srpske.

Rupe na putu i loša signalizacija mogu biti razlog saobraćajnih nezgoda, kaže dugogodišnji vozač Novak Milašinović iz Banjaluke. Ipak je, kaže, najveća odgovornost na vozaču.

- Vodim koliko mogu računa i obzira i o drugima u saobraćaju. Nisam imao nikakvih udesa do sada, imao sam malih ali to su drugi sudjelovali - istakao je Milašinović.

Iako mnogi kritikuju zakonsku regulativu, primjer sudije Dragana Ivića iz Prnjavora opominje - zakoni su dobri, ali treba da se primjenjuju. On je jedini sudija u BiH koji je čak 10 puta vozačima izrekao mjeru oduzimanja vozila, propisanu Zakonom Republike Srpske o prekršajima. I represivne mjere MUP-a Srpske daju rezultate.

- U prvih šest mjeseci bilježimo osam odsto veći broj izdatih prekršajnih naloga, a za 14 odsto je viši broj isključenih vozila iz saobraćaja i 21 odsto vozača koju su isključeni iz saobraćaka - dodao je Milošević.

U BiH je, u posljednjih pet godina, u gotovo 189.000 saobraćajnih nezgoda, poginulo više od 1.500 ljudi, a povrijeđeno skoro 10.500. Јuli i avgust su najkritičniji, zbog čega je MUP Srpske, od 18. do 21. jula naložio 24-časovnu kontrolu brzine kretanja i alkotestiranja. A koliko su vozači nesavjesni, pokazuju rezultati martovske kontrole, u kojoj su za četiri dana na saobraćajnicama zatekli 656 pijanih vozača.