latinica  ћирилица
15/07/2019 |  18:50 ⇒ 20:05 | Autor: RTRS

O Srebrenici da razmatra međunarodna komisija

Problem Srebrenice je u nejednakom tretmanu žrtava, upozorava predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Kategoričan je, spisak od 3.500 Srba stradalih na tom području, nije izmišljena priča. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ističe da ne treba zaboraviti zločin u Srebrenici, ali ni "Oluju", ni Јasenovac.

Tvrdnje Željka Komšića da vlast u Srbiji podržava navodni srebrenički genocid, potvrđuju da on i njemu slični napadaju Srbiju, jer je, za razliku od BiH, najznačajnija država na ovim prostorima i garant stabilnosti regiona, ocjenjuje Dodik za list Danas.

- Komšić tvrdi da Srbija, tobože, remeti situaciju kada je riječ i o BiH, ali nije rekao da nije riješen pokušaj ubistva predsjednika Aleksandra Vučića u Potočarima od prije nekoliko godina. Nalaze i sve što je otkriveno u Republici Srpskoj preuzeli su u Sarajevu da bi dalje nastavili istragu, a u suštini se desilo da su oni to samo zataškali - naveo je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Dodik je rekao da, uz sve poštovanje za komemoraciju žrtvama, Srebrenicu ne treba posmatrati kako to žele Bošnjaci, koji, kaže, imaju problem sa stalnim nametanjem te teme.

- I dalje pozivam na formiranje međunarodne komisije, sa najvećim svjetskim ekspertima, da oni utvrde šta je bilo tokom te tri godine i sad javno izjavljujem da ću stati iza mišljenja te komisije. To što su u Hagu presuđivali pojedincima je nešto drugo. Uostalom, stalno nam govore ovi sa Zapada da ne može biti opšte krivice, već individualne - rekao je Dodik.

Srebrenica je strašan zločin, ne smijemo ga zaboraviti i tu nema pravdanja, ali nekima to priznanje iz Srbije nije dovoljno, ističe predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Na nju se, dodaje, vrši pritisak jer neki drugi, iz tri politička razloga, žele pravnu formulaciju tog događaja.

- Prvi od ta tri argumenta, koji bi mogli da izađu iz konstatacije genocida je da je Republika Srpska stvorena na genocidu i da zbog toga nema pravo da postoji. Drugi razlog je naplata ratne odštete od Srpske ,ali i od Srbije, a treći je "moralistički" - da što god da se ubuduće desi Srbi ne bi imali prava da govore jer su "genocidni" - rekao je Vučić.

Profesor Bečkog univerziteta Hanes Hofbauer upozorava da je politiku, a ne pravdu, donijelo prenošenje definicije genocida u ruke međunarodnih sudova. Podsjeća na činjenicu da su mnogi stručnjaci dokazali da se zločin u Srebrenici ne može okarakterisati kao genocid.

- Konvencija UN o genocidu naglašava da nije pitanje koliko je ljudi ubijeno, nego namjera da se ugasi neka nacija, etnička, rasna ili vjerska grupa. Inkriminisati samo srpsku stranu ne odražava realnost ovih ratova i to nije pravedno - rekao je Hanes Hofbauer, profesor ekonomije i društvene istorije na Bečkom univerzitetu .

Profesor navodi i da je u ranijem evropskom zakonodavstvu, samo u Njemačkoj i Austriji bilo predviđeno kažnjavanje poricanja zločina nad Јevrejima u Drugom svjetskom ratu. Sada, navodi, ako neko kaže da se u Srebrenici nije dogodio genocid, izlaže se prijetnji krivičnog progona. "Masakri u Srebrenici" i to kako ih tumačimo koriste se za kriminalizaciju mišljenja, zaključuje Hofbauer.