latinica  ћирилица
15/07/2019 |  18:59 ⇒ 16/07/2019 | 07:59 | Autor: RTRS

Hoće li BiH udovoljiti zahtjevima Erdogana i izručiti gulenovce?

Odnosi BiH i Turske, a posebno Bakira Izetbegovića i Redžepa Taipa Erdogana na ispitu su, nakon što je turski predsjednik zatražio od bh. vlasti izručenje turskih državljana, pristalica Fetulaha Gulena.

Ministarstvu bezbjednosti BiH dostavljen je spisak lica kojima su turske vlasti poništile putne isprave. Njihovi advokati pokušavaju da spriječe deportaciju osumnjičenih, za učešće u tzv. državnom udaru u Turskoj.

Ankara već duže pritišće vlast BiH da im izruči 10 državljana. Traže ih zbog, kako kažu u Turskoj, pripadnosti terorističkoj grupi FETO, čiji je osnivač Fetulah Gulen, ogorčeni protivnik Erdogana. Upravo je na izručenju insistirao turski predsjednik, tokom nedavnog boravka u Sarajevu i Јahorini.

- Evidentirano je da ovdje u BiH od strane Turske, postoje neki ljudi i institucije, ja želim da kažem da su oni u pravilu uglavnom, definitivno se nalaze na prostoru Federacije i da je to stvar Federacije i mislim da je to predsjedniku Erdoganu jasno - rekao je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Pravni zastupnici turskih državljana koje traži Ankara, nadaju se da bh. institucije neće podleći političkom pritisku Turske. Zastupaju sedam klijenata, koji godinama žive i rade u BiH. Tvrde da se protiv njih ne vode krivični postupci, ali su im pasoši poništeni.

- Sada se uvodi postupak ukidanja boravišnih dozvola. Mi smo dobili papir na kojem piše da je njihov pasoš proglašen nevažećim. Oni sada traže da se donesu novi pasoši, odnosno da sa svojim postojećim odu u tursku ambasadu da im izda novi. Onemogućava im se kretanje i bili bi primorani da budu izručeni - istakla je advokat Senka Nožica.

Da bi spriječili izručenje zatražiće azil, njihovi advokati najavljuju tužbe pred Sudom BiH, spremni su ići i do Strazbura. Ranije je Sud BiH svojim presudama odbacio deportaciju turskih državljana, bliskih organizaciji FETO.

- Јedan od osnovnih razloga što je Sud Bih u dva slučaja odlučio negativno je činjenica što međunarodna zajednica, UN konkretno nisu prihvatili stav Turske da je FETO-pokret, teroristička organizacija - istakao je advokat Nedim Ademović.

Ipak,Turska nema dilemu da su tražene osobe dokazani pripadnici terorističke organizacije koja je stajala iza pokušaja "državnog udara" prije tri godine u toj zemlji.

- Mi želimo da spriječimo dešavanja istih ovih stvari, istih ovih strahota u našoj prijateljskoj BiH. Želimo da ih zaustavimo u tim njihovim namjerama - naveo je Haldun Koč, ambasador Turske u BiH.

Svojevremeno, Fetulah Gulen bio je saveznik turskog predsjednika, razišli su se zbog Erdoganovog autoritatiivnog stila vladanja. Gulen od 1999. godine živi u SAD. Smatra se da njegov vjerski pokret Hizmet ima milione sljedbenika širom svijeta, uključujući i BiH.